Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Scholierenacademie Students Profielwerkstuk

Fase 5: Uitvoering en analyse

Fase 5
Fase 5

Uitvoering

In deze fase van je onderzoek ga je gegevens verzamelen en analyseren. Je voert het geplande onderzoek of experiment uit en verzamelt de informatie uit bronnen die je nodig hebt (en eventueel stel je je onderzoeksplan bij).

Een belangrijke tip: schrijf op wat je doet!

Tijdens het uitvoeren van je onderzoek kan je bijvoorbeeld een logboek of ‘labjournal’ bijhouden waarin je beschrijft wie/wat/waar/wanneer/hoe het onderzoek verliep. Zo hoef je dat later niet meer terug te zoeken en bespaar je jezelf een hoop tijd en moeite. Dit is ook handig wanneer een experiment niet helemaal gaat zoals verwacht; het is dan makkelijker om opnieuw uit te voeren.

Analyse

De gegevens die je vindt uit de door jouw gevonden bronnen gebruik je als aanvulling op je experiment of in zijn geheel als je een literatuuronderzoek doet. Bij het analyseren en verwerken van je resultaten zorg je ervoor dat de loop van jouw experiment of onderzoek en de uitkomsten hiervan duidelijk worden weergegeven in je PWS. Het is het belangrijk om nog geen conclusies te trekken! Je schrijft bij het analyseren van je gegevens puur over jouw vondsten en of je een verband kan trekken met de uitkomsten van je experiment en de informatie uit je bronnen. Het antwoord geven op je onderzoeksvraag en hypothese doe je pas in de volgende fase.

Laatst gewijzigd:15 februari 2024 13:38