Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Scholierenacademie Students Profielwerkstuk

Hoe schrijf je een profielwerkstuk?

Tekstplan

Voordat je begint te schrijven is het handig om een tekstplan te maken. In een tekstplan geef je de opbouw van je verslag weer. Je kunt een tekstplan voor het hele verslag maken maar ook voor een kleiner gedeelte van je verslag, bijvoorbeeld voor een hoofdstuk. Door het maken van een tekstplan orden je de informatie die je hebt en zorg je voor een logische opbouw van je verslag. Gebruik daarom je onderzoeksvraag en je deelvragen als uitgangspunt voor het maken van een tekstplan.

Het schrijven

Je kunt aan het schrijven beginnen wanneer je je goed voorbereid hebt. Probeer in je verslag zo duidelijk mogelijk en in eigen woorden het resultaat van je onderzoek te beschrijven. Houd hierbij steeds het doel van je tekst en je publiek in je achterhoofd en stem je tekst daarop af. Tijdens het schrijven kun je natuurlijk altijd je lesmethode of je docent Nederlands raadplegen wanneer je vragen hebt.

Reviseren

Een verslag schrijven gebeurt vaak in cirkeltjes: je schrijft een stukje, je kijkt terug, je verbetert en verandert het, je schrijft weer verder etc. Er is bijna niemand die een groot verslag aan één stuk door schrijft. Wanneer je klaar bent met het schrijven is het echter verstandig om je gehele verslag nog een keer door te lezen en zonodig te verbeteren. Niemand schrijft namelijk een perfecte eerste versie, zelfs de beste auteurs reviseren hun teksten een aantal keer. Bij het reviseren van je tekst kun je gebruik maken van een checklist. Deze checklisten kun je over het algemeen terugvinden in je lesmethode Nederlands of bij je docent.

Je kunt ook aan een klasgenoot of een andere bekende vragen of hij of zij je tekst nog een keer door wil lezen. Een ander kijkt vaak met een verfrissende blik naar je tekst. Reserveer trouwens voldoende tijd voor het herschrijven van je tekst: herschrijven kost vaak meer tijd dan je denkt!

Laatst gewijzigd:14 november 2023 11:48