Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Scholierenacademie Students Profielwerkstuk

Alles over literatuur

“Hoofdvraag? Check! Deelvragen? Check! Goede literatuur gevonden? Eehh…”

Literatuur zoeken. Het lijkt zo makkelijk. Je typt je onderwerp in op de taakbalk van Google en hop, daar heb je een miljoen pagina’s die relevant zijn aan je onderwerp. En dan? Waar begin je? En hoe vind je nou informatie die ook goed, betrouwbaar en wetenschappelijk onderbouwd is? In dit artikel leer je meer over zoekmethoden, zoekmachines en meer informatie over onze Universiteitsbibliotheek.

Beginnen met Wikipedia?

Als je een onderzoek doet naar bijvoorbeeld: ‘De burgeroorlog in Syrië’, dan zal je als eerste naar een algemeen Wikipedia-artikel over Syrië gaan om op die pagina meer te lezen over het conflict aldaar. Dat is niet gek. Wikipedia is een online encyclopedie die door veel scholieren wordt gebruikt. De online encyclopedie wordt door een hele community geschreven. Hierdoor komt het wel voor dat artikelen in betrouwbaarheid worden betwist. Gebruik Wikipedia dus niet als literatuur, maar als gereedschap voor het vinden van die literatuur of om je te oriënteren op je onderwerp. Onderaan de Wikipedia-artikelen vind namelijk vaak een lijst met literatuur die is gebruikt voor het schrijven van het stuk. Die literatuurlijst geeft vaak een overzicht van boeken die veel worden gebruikt in het onderzoek naar dit onderwerp. Een andere interessante encyclopedie is de online versie van de beroemde Encyclopaedia Britannica.

Werken met trefwoorden

Een manier om tot goede literatuur te komen, is het gebruiken van trefwoorden in zoekmachines. Maar hoe vind je wat je zoekt? Als voorbeeld kiezen we de vraag in hoeverre de digitalisering de poëzie heeft veranderd. Je kunt dan natuurlijk beginnen met te zoeken op “poëzie”, maar dan krijg je vooral alleen maar Nederlandse pagina’s – een kleine greep uit de wetenschappelijke wereld. Zoek je op “poetry”, dan vind je al meer artikelen, maar die hebben misschien geen aansluiting met je onderwerp. Als je “poetry digital” toevoegt, dan vind je beter wat je zoekt.

Google Scholar

Met Google vind je alles. Dat is handig, maar soms ook een nadeel. Want hoe vind je de speld in de hooiberg? Met Google Scholar specificeer je je zoekopdracht tot wetenschappelijke boeken en/of artikelen. Dat maakt het vinden van literatuur al een stuk makkelijker en weet je dat je met betrouwbare bronnen werkt. Hier is de beste zoekmethode het werken met trefwoorden.

Kranten zoeken

Ben je op zoek naar krantenartikelen? Delpher is een database van de Koninklijke Bibliotheek, waar je Nederlandse kranten vanaf 1618 kunt bekijken en in pdf-bestand kunt opslaan. LexisNexis is een academische zoekmachine voor kranten en daardoor iets complexer. Wel vind je hier artikelen van internationale kranten als de New York Times en Deutsche Zeitung. Je moet wel inloggen voordat je gebruik kunt maken van deze database.

Boeken en e-books van de Universiteitsbibliotheek van de RUG

VWO-5 leerlingen van scholen in de provincie Groningen, Friesland en Drenthe die bezig zijn met hun profielwerkstuk, kunnen een scholierenpas aanvragen bij de Servicedesk van de UB. Hiervoor moet je wel een bewijs/verklaring tonen waar uit blijkt dat je met een profielwerkstuk bezig bent, en je ID. Met de pas kun je gebruik maken van de collecties en de vrij toegankelijke voorzieningen van de UB. De pas is een jaar geldig en kost €15,00. Welke boeken de RUG in haar bezit heeft kun je vinden in de catalogus. Op deze pagina vind je actuele informatie over de mogelijkheden.

Laatst gewijzigd:15 februari 2024 13:27