Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Arts Profielversterking Nederlands

Studenten Nederlands op wetenschapsdate

Een wetenschapsdate is een gastles gegeven door een student/wetenschapper. Bij Nederlands werken we met studenten die echt met de leerlingen aan de slag gaan met een interessant onderwerp op het brede terrein van de Neerlandistiek. Aan de basis van deze date staat altijd wetenschappelijk onderzoek waaraan de student ook zelf heeft meegewerkt. De gastlessen zijn (in overleg) gratis te boeken in Noord-Nederland.

We bieden op het moment de volgende wetenschapsdates met studenten aan:

decoratieve afbeelding
Elianne

Op zoek naar de schrijver in jezelf

Voor het schrijven van een goede tekst zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Het is alleen essentieel om jouw weg te vinden. Met deze wetenschapsdate maakt Elianne bovenbouwleerlingen wegwijs om een begin te maken met deze zoektocht. 

Deze date is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar schrijfprocessen en daar vertelt Elianne natuurlijk eerst ook over. Daarna gaat ze met de leerlingen aan de slag met hun eigen schrijfvaardigheid op een manier die ze waarschijnlijk niet gewend zijn. We bespreken vragen als: Hoe pak jij het schrijfproces aan en wat betekent dat voor je tekst? Waar ligt je kracht? Wat is je valkuil? Hoe kun je zorgen dat je goede feedback krijgt? En we nemen de proef op de som. Goed in te passen als startles voor een grotere schrijfopdracht dus! Of juist op het moment dat leerlingen een eerste versie gaan reviseren.

Deze wetenschapsdate is geschikt voor de bovenbouw havo en vwo. Je kunt deze gastles boeken door te mailen naar: Saskia Visser

decoratieve afbeelding
Kim

`Wij en zij’ in Surinaamse literatuur

Kim deed voor haar bachelorscriptie heel interessant onderzoek. Ze komt graag dit najaar er samen met een medestudent een gastles over geven. In deze gastles maken leerlingen kennis met Surinaamse literatuur. Aan de hand van fragmenten uit Jaguarman van Raoul de Jong en De stille plantage van Albert Helman gaan de leerlingen aan de slag met verschillende perspectieven op het verleden. Door beschrijvingen als ‘stinkende slavinnen’ en ‘lieve ongehuwde meisjes’ tegenover elkaar te zetten, ontdekken ze dat literatuur verschillende perspectieven kan creëren op wie ‘wij’ en wie ‘zij’ zijn. Natuurlijk koppelt Kim dat ook aan haar eigen onderzoek en de theorie erachter. Zo nemen de studenten de klas mee in een beladen, maar belangrijk verleden. Hoe kan je dat nou beter doen, dan aan de hand van Surinaamse literatuur?

Deze wetenschapsdate is geschikt voor de bovenbouw havo en vwo. Je kunt deze gastles voor een donderdag of vrijdag (data in overleg) boeken door te mailen naar: Saskia Visser

Meer of andere inspiratie nodig?

  • Er zijn ook workshops met studenten rond profielwerkstukken te boeken. Kijk voor het aanbod bij het Alfasteunpunt

Laatst gewijzigd:25 oktober 2024 12:41