Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Law Onderwijs Practical information Voorlichting Maak kennis met onze studenten

Sonali Maggan

Sonali Maggan
Sonali Maggan

Tijdens mijn middelbare schooltijd kwam ik erachter dat ik in de toekomst graag een beroep wilde uitoefenen waarmee ik iets kon bijdragen aan de maatschappij. Ik ging vaak langs een bejaardentehuis om de ouderen daar te vermaken en te helpen. We speelden onder andere spelletjes en maakten vaak wandelingen. De tijd die ik heb doorgebracht in het bejaardentehuis leerde mij dat ik niet per se de zorg in hoefde om mijn steentje bij te dragen aan de maatschappij. Dit had ik eigenlijk wel altijd voor ogen. Ik stuitte daar namelijk op een groot probleem. De meeste ouderen wisten vaak niet hoe zij hun bezittingen konden nalaten aan hun nabestaanden of hoe zij eventueel uitsluitingen konden maken. Zij vroegen dit vaak aan mij als jong persoon en helaas kon ik hun vragen destijds niet beantwoorden. Ik ben op onderzoek gegaan en zo kwam ik voor het eerst in aanraking met het testament. Na kennis te hebben genomen van dit onderwerp kwam ik uit op het beroep van een notaris. Echter, wilde ik mijn keuze niet laten afhangen van mijn ervaringen uit het bejaardentehuis. Dus ik besloot om rechten te gaan studeren en tijdens mijn studie te ontdekken welke aspecten van dit vakgebied mij nog meer interesseerden.

Ik heb uiteindelijk gekozen voor de afstudeerrichting Notarieel Recht. Naar mijn mening ligt deze richting het dichtst bij mij als persoon en hoop ik mijzelf nog verder te ontplooien in dit vakgebied. In de toekomst zou ik graag een huis willen kopen of laten bouwen op een kavel, te trouwen met mijn partner en hoop ik later natuurlijk een eigen notariskantoor te hebben. Wanneer je als (kandidaat-)notaris aan de slag gaat dan hou je je in beginsel met drie rechtsgebieden bezig, namelijk: ondernemingsrecht, vastgoedrecht en personen- en familierecht. Als ik kijk naar wat ik als persoon hoop te bereiken, dan past dit in de genoemde rechtsgebieden. Hierdoor kan ik naast mijn werk ook mijn kennis toepassen in mijn privésfeer en dat vind ik ook één van de leukste dingen aan deze opleiding.

Recht in de praktijk

Tijdens de opleiding zul je zien dat docenten vaak nog werkzaam zijn in de praktijk of werkzaam zijn geweest en daardoor veel kunnen vertellen (tijdens de colleges) over hun ervaringen in de praktijk en wat je als student kon verwachten. Daarnaast doen docenten veel onderzoek en schrijven zij zelfs boeken of wetenschappelijke stukken die soms worden voorgeschreven als tentamenliteratuur. Ze houden de studenten hierdoor altijd op de hoogte van de nieuwste wijzigingen en de gevolgen voor de praktijk. Daarnaast bestaat er in de Master een Recht in Praktijk onderdeel waarbij je kunt kiezen op welke manier jij graag nog meer van de praktijk zou willen zien. Je kunt hierbij denken aan een stage bij een kantoor, maar je kunt ook masterclasses volgen om je verder te verdiepen en daar middels onderzoek praktijkopdrachten over te maken. Dit is een hele mooie en leuke manier om te oriënteren welk rechtsgebied het beste bij jou past en om te ontdekken bij welke instantie jij in de toekomst graag zou willen werken.

Het leukste onderdeel binnen de opleiding Notarieel Recht vind ik het seminar. Het seminar bestaat uit vijf opdrachten over verschillende rechtsgebieden waarbij er verschillende vaardigheden aan bod komen in hoedanigheid van een notaris, zoals het maken van een deelnemerslijst, het schrijven van een brief aan een leek of het schrijven van interne memo’s aan collega’s. Tijdens het seminar werk je met z’n tweeën aan de opdrachten en het fijne daarvan is dat je kunt sparren over het onderwerp en het probleem van meerdere perspectieven kunt bekijken. Je kunt tijdens het seminar dus ook veel kennis van je medestudenten opdoen.

Waarom Rechten?

De opleiding is veelzijdig en erg interessant omdat je er als persoon zelf ook veel van kunt leren. De opleiding focust zich niet alleen op de drie eerdergenoemde rechtsgebieden, maar kijkt ook naar de fiscale aspecten van het recht. De notariële studenten krijgen tijdens de opleiding ook zeker te maken met een stukje fiscaal recht. Er wordt van de student verwacht dat zij aan het einde van hun opleiding ook weten wat de fiscale gevolgen zijn van wat zij adviseren. Dit valt gelukkig allemaal te leren aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid om het civiel effect te behalen. Hiermee heb je de mogelijkheid om de togaberoepen uit te oefenen. Op deze manier kun je je opleiding verbreden en meer kennis vergaren.

Het leukste aan de opleiding Notarieel Recht is dat het erg kleinschalig is, daardoor ken je vrijwel iedereen met wie jij in de collegebanken zit. Het fijne hiervan is onder andere dat je met meerdere studenten kunt sparren over de stof, je gezellig met elkaar tussen de colleges door de stad in kunt gaan en samen kunt studeren.

Inhoudelijk is het leukste toch wel dat je niet gewoon iemand helpt, maar ook daadwerkelijk contact met mensen hebt en ook gesprekken met hen voert. Ik zou het niet leuk vinden om alleen op kantoor te zitten of advies in het algemeen uit te brengen zonder dat ik een idee heb voor wie of wat ik het advies schrijf. Ik vind het sociale aspect vooral erg leuk en de cliënten zien weglopen met een goed gevoel en een glimlach, dat maakt mijn dag ook weer goed.

Studentambassadeur

Ik ben studentambassadeur geworden omdat ik het zelf erg fijn vond om aan het begin van mijn opleiding een ervaren student te spreken over hun ervaringen over de Bachelor Rechtsgeleerdheid. Ik heb met meerdere studenten van verschillende afstudeerrichtingen gesproken, op deze manier kon ik meer informatie inwinnen over de richtingen waarin ik geïnteresseerd was. Door hun ervaringen werd ik geënthousiasmeerd om Notarieel Recht te gaan studeren. Aangezien ik er in mijn eerste jaar zoveel aan heb gehad, vind ik het fijn om ook een ander te kunnen helpen en eventuele twijfels weg te nemen om voor deze studie te kiezen.

- Sonali Maggan (masterstudent Nederlands Recht, specialisatie Notarieel Recht)

Laatst gewijzigd:31 januari 2024 09:08