Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Law Education Practical information Voorlichting Maak kennis met onze studenten

Saar Meppelink

Saar Meppelink
Saar Meppelink

Ik heb gekozen voor Rechten omdat het een brede studie is met veel afwisseling. Ik wist heel lang helemaal niet wat ik wilde worden maar ik wist wel dat ik liever goed leerde lezen en analyseren dan onderzoek doen, waar veel andere studies zich op richten. Wat mij aansprak om deze studie te gaan doen in Groningen, is dat je aan het einde van jaar 1 kiest uit één van de zes verschillende studierichtingen binnen rechten die de RUG aanbiedt. Zo kun je zelf bepalen om je ergens helemaal in te verdiepen (zoals bijvoorbeeld notarieel of fiscaal recht), of om te kiezen voor een bredere richting waarmee je andere mogelijkheden openhoudt. Zo heb ik gekozen voor de afstudeerrichting Internationaal en Europees Recht, omdat dit mijn studie verder verbreedt.

Naast de ‘hoofdvakken’ van de afstudeerrichting Nederlands recht volg ik vakken die gaan over rechten van landen over de hele wereld. Hiermee kan ik dus de internationale kant op, maar ik kan bijvoorbeeld ook nog advocaat of jurist worden in Nederland. Verder is Groningen een hele gezellige stad waarbij je met rechten ook nog midden in het centrum studeert én in de mooiste gebouwen. Ik vind het fijn dat ik weinig verplichte uren heb in de week, zodat ik zelf mijn tijd kan indelen en ook veel tijd overhoud voor andere dingen!

Waarom Rechten?

Als je graag een brede opleiding wil doen waarin je niet alleen wordt opgeleid tot jurist (of advocaat als je dat wil) maar ook heel veel leert over rechten van andere landen en van de mensen die daar wonen, raad ik deze studie zeker aan! Het is de perfecte combinatie als je wilt ontdekken of je de Nederlandse kant op wil, of toch internationaal. Daarbij geldt voor beide opties dat er oneindig veel mogelijkheden zijn voor je uiteindelijke baan en gaat het er vooral om dat het je allebei aanspreekt.

Ik vind het leuk dat ik in contact kom met zowel Nederlandse als internationale studenten en dat ik zowel Nederlandstalige als Engelse vakken volg. Verder is er veel afwisseling en kan ik elk blok weer kijken of ik iets leuks tegenkom. Het leukste vind ik dan ook dat ik mijn algemene kennis door mijn studie enorm vergroot en dat ik, naast dat ik me verdiep in het recht, hiermee nog alle kanten op kan.

Uitdagingen

Naast dat het leuk en afwisselend is om elke periode hele andere vakken te volgen en te switchen tussen Engelstalige en Nederlandse vakken, kan het ook een uitdaging zijn om te schakelen. Elk vak is anders en vraagt weer net een andere manier van aanpak, die je, al helemaal met de online lessen van de afgelopen twee jaar, zelf moet vinden.

Nevenactiviteiten

Naast mijn studie ben ik lid van een studentenvereniging. Dit zou ik zeker aanraden omdat het een hele leuke manier is om in één keer heel veel nieuwe mensen te leren kennen. Het is niet alleen ontzettend gezellig maar ook goed om te leren hoe je je studie kunt combineren met ontwikkeling op sociaal vlak. Meestal kun je je namelijk inzetten voor allerlei leuke activiteiten/projecten en krijg je zo de kans om ook op dat vlak te groeien.

Groningen

Groningen is een echte studentenstad! 1/3 van de mensen hier is student en dat zie je overal. Er zijn duizend cafeetjes, restaurantjes en uitgaansplekken en heel veel verschillende studentenverenigingen, studieverenigingen en baantjes die je kunt doen als je studeert. Het is daarnaast super overzichtelijk en klein, als je in de stad woont kun je overal lopend naartoe. De universiteit zit ook midden in het centrum, en als je 10 minuten moet fietsen is dat echt ver (al helemaal met rechten). Wat mij betreft natuurlijk de leukste stad om te wonen tijdens je studententijd!

- Saar Meppelink (bachelorstudent Rechtsgeleerdheid, afstudeerrichting Internationaal en Europees Recht)

Laatst gewijzigd:04 januari 2024 15:28