Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Law Onderwijs Practical information Voorlichting Maak kennis met onze studenten

Thomas Flik

Thomas Flik
Thomas Flik

Rechten sprak mij op de middelbare school al aan, omdat je met Rechten veel kanten op kan gaan. Juristen eindigen niet alleen bij beroepen als rechter of advocaat, maar ook in bestuurlijke functies of het bedrijfsleven. Ik vond het fijn om meerdere opties open te houden omdat ik nog niet zeker wist wat voor beroep ik later wil doen.

Ik vind het oplossen van juridische casussen het leukste aan de studie. Het voelt namelijk een beetje als het oplossen van een puzzel. Elke casus dient nauwkeurig bestudeerd te worden om alle details te kunnen onthouden. Vervolgens blader ik snel door de gigantische wetboeken om de juiste wetsartikelen te zoeken. Ten slotte ga ik op zoek naar uitspraken van rechtbanken, gerechtshoven of de Hoge Raad. Dan heb ik alle puzzelstukjes om de puzzel om de puzzel op een rechtvaardige manier op te lossen.

Recht in de praktijk

Het is misschien een cliché maar tijdens de studie Rechtsgeleerdheid kom je dagelijks in aanraking met de praktijk. Vanaf je geboorte heb je rechten en plichten die het dagelijks leven van iedereen in het land inkleuren. Bovendien heeft bijna elke krantenkop wel een juridisch tintje. Het zoeken naar een oplossing voor deze maatschappelijke problemen vind ik interessant. Tijdens de studie wordt het namelijk snel duidelijk dat er altijd meerdere oplossingen zijn voor een juridisch probleem.

Uitdagingen

Het bijhouden van de literatuur is voor mij een uitdaging. Elke week worden er meer dan honderd pagina’s aan literatuur opgegeven. Het is lastig om dit bij te houden omdat de boeken vaak lange zinnen met moeilijke juridische begrippen bevatten. Bovendien wordt er elke week nieuwe stof opgegeven. Een achterstand bouwt zich daarom snel op. Het is voor mij nog steeds lastig om een dergelijke achterstand te voorkomen.

Docenten

Door het studeren in coronatijd ben ik weinig in aanraking gekomen met mijn docenten. Toch zijn de hoorcolleges van de vakken Algemene Rechtswetenschap 1 en 2 mij bijgebleven. Deze hoorcolleges werden gegeven door prof. mr. dr. Wilbert Kolkman. Zijn enthousiasme over het recht werkt erg aanstekelijk. Bovendien vlogen de twee uren college door zijn humor snel voorbij. Ik zat dan ook wekelijks gekluisterd aan mijn laptop om naar zijn uitleg te luisteren. Het recht vergt immers al uw aandacht.

Toen ik in 2019 naar de open dag van de universiteit ging, studeerde ik HBO-rechten aan de Hanzehogeschool. Ik wist weinig af over het studeren aan een universiteit. Ik twijfelde daarom ook of dit wel iets voor mij was. Gelukkig stonden er veel studenten klaar die mij daar alles over konden vertellen. Deze studenten hebben voor mij uiteindelijk ook de knoop doorgehakt. Vanaf dat moment wist ik zeker dat ik naar de universiteit zou gaan. Ik hoop aankomende studenten op dezelfde manier te kunnen helpen met het maken van de juiste studiekeuze.

- Thomas Flik (bachelorstudent Rechtsgeleerdheid, afstudeerrichting Nederlands Recht)

Laatst gewijzigd:31 januari 2024 09:08