Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Law Education Practical information Voorlichting Maak kennis met onze studenten

Celio Oviedo

Celio Oviedo
Celio Oviedo

Ik ben van jongs af aan al geïnteresseerd in rechten, maar op de een of andere manier ben ik eerst tot een andere studiekeuze gekomen. Ik ben namelijk voor de studie rechten E&BE (Economics and Business Economics) gaan studeren. Al snel bleek dit een foute keuze; de studie was mij namelijk te abstract. Vervolgens heb ik toch gekozen voor de studie waar ik altijd al interesse in had, namelijk Rechtsgeleerdheid! Ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Het leuke aan Rechtsgeleerdheid is dat de studie erg actueel is: je wordt voortdurend geconfronteerd met de (veranderende) wet. Dat maakt het een erg tastbare studie die al direct profijt oplevert in het dagelijkse leven. Los van het feit wat je later wilt worden, rechten komt voor eenieder van pas!

Ik heb gekozen voor de afstudeerrichting Fiscaal Recht, omdat het economische aspect van deze richting mij enorm aanspreekt. Je volgt namelijk zowel financiële als juridische vakken. Dit geeft echt een extra dimensie aan je studie. Voor mij is dit de perfecte combinatie, want op deze manier oriënteer ik me op allerlei verschillende vakgebieden én word ik een echte allround jurist. Ook is Fiscaal Recht een actuele en dynamische richting, waarin veel aan bod komt over de continu veranderende wetgeving. Tevens zijn er uitstekende baankansen want er is enorm veel vraag naar fiscalisten én er staat een mooi salaris tegenover.

Recht in de praktijk

Ik zit nu in het laatste jaar van de bachelor, en wat mij opvalt is dat de vakken met de jaren praktijkgerichter worden. De casussen die je behandelt schetsen een goed beeld van hoe het er later in de fiscaliteit aan toe zal gaan. Verder spreekt het vak Studentenrechtbank mij het meeste aan, omdat je onderzoeken moet schrijven, processtukken moet opstellen en ter afsluiting van het vak een eindzitting hebt. Op deze manier word je dus al klaargestoomd voor de toekomst.

Uitdagingen

Aangezien ik naast mijn studie veel andere activiteiten verricht, is het voor mij soms lastig om de stof goed bij te houden. Hierdoor kom ik rond de tentamenperiode wel eens in tijdnood, waardoor het voor mij rond die tijd extra hard aanpoten is. Verder vind ik het opstellen van lucratieve belastingconstructies op tentamens ook een uitdaging. Er zijn veel uitzonderingen van toepassing en je moet de stof echt goed beheersen. Daarom vind ik het lastig om op tentamens antwoorden te geven die volledig zijn.

Nevenactiviteiten

Ik ben al 3 jaar lid van de Juridische Faculteitsvereniging Groningen, en ik ben één jaar actief geweest bij de Groninger Fiscale Eenheid. Ook ben ik werkzaam bij de RUG als frontoffice medewerker. Verder ben ik nu aangenomen bij het KAB (het Kamerbewoners Adviesburo), een stichting die advies geeft op het gebied van huurrecht. Het is echt een aanrader om naast je studie nog nevenactiviteiten te verrichten. Zo leer je veel studiegenoten kennen en krijg je meer affiniteit met het vak. Volgend jaar ben ik van plan om te beginnen met een stage, om via deze weg ook praktijkervaring op te doen.

Ik ben studentambassadeur geworden omdat ik het erg leuk vind om precies te vertellen hoe mijn studiekeuze tot stand gekomen is, welke obstakels ik gaandeweg zelf ervaren heb en hoe ik deze heb overwonnen. Ik ben goed bekend bij de faculteit door o.a. mijn baan, en heb de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan door het verrichten van extracurriculaire activiteiten. Verder ken ik Groningen ontzettend goed doordat ik er al 21 jaar woon. Hierdoor kan ik met passie mensen enthousiasmeren voor de studie Rechtsgeleerdheid én voor Groningen als leukste studentenstad. Een perfecte combinatie voor een complete en geslaagde studententijd!

- Celio Oviedo (bachelorstudent Rechtsgeleerdheid, afstudeerrichting Fiscaal Recht)

Laatst gewijzigd:04 januari 2024 15:18