Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Law Education Practical information Voorlichting Maak kennis met onze studenten

Iris Haarsma

Iris Haarsma
Iris Haarsma

Ik ben begonnen met hbo rechten hier in Groningen. Door meerdere stages in o.a. het strafrecht en het feit dat de bachelor op het hbo wat meer praktijkgericht is ben ik erachter gekomen dat de advocatuur mij erg interesseert. Om deze reden ben ik hierna de Premaster Rechtsgeleerdheid gaan doen en zit ik nu alweer in de Master Strafrecht. Doorslaggevend in mijn studiekieze was het feit dat ik met de master uiteindelijk de advocatuur in kan gaan, en dat is exact wat ik wil. Doordat ik al 4 jaar bezig was met rechten op het hbo wist ik al een beetje wat je kon verwachten bij rechten.

Het leukste aan mijn studie vind ik allereerst dat je in het algemeen wat leert over (bijna) ieder rechtsgebied. Het recht komt overal voor en doordat je over veel rechtsgebieden wat meekrijgt in de colleges kom je er zelf ook achter wat jou het meest interesseert. Omdat de Bachelor Rechtsgeleerdheid zo breed is, heb je langer de tijd om jezelf te specialiseren in daar waar jij enthousiast van wordt en hoef je niet gelijk na het eerste jaar een bepaalde richting op. Wanneer je weet waar je enthousiast van wordt, krijg je vervolgens ook nog alle vrijheid om dit naar jouw specifieke wensen in te vullen. Wil je studeren in het buitenland, stages lopen bij verschillende gerechtelijke instanties of wil je meerdere specialisaties volgen? Alles is mogelijk en dat vind ik fijn!

Wat ik minder leuk vind aan de studie is dat het misschien soms net wat te theoretisch is. Rechten is zoveel meer dan alleen theorie, leer maar eens goede stukken te schrijven en goed te kunnen pleiten. Ik vind het jammer dat dit pas meer in de master aan bod komt.

Waarom Groningen?

Voornamelijk omdat de opleiding hier goed staat aangeschreven en omdat ik Groningen gewoon echt een hele leuke stad vind om te wonen en leven. Het is natuurlijk dé studentenstad en dat merk je. Ik word daar zelf heel erg blij van. Het is er megagezellig en een pluspunt is ook nog eens de horeca!

Nevenactiviteiten

Ik werk in de horeca en doe een bestuursjaar bij de strafrechtelijke studievereniging Simon van der Aa die verbonden is aan de RUG. Daarnaast volg ik extra vakken, los van de reguliere vakken uit de master. Een bestuursjaar is parttime en is zeker te combineren met je studie. Uiteraard kost het wat tijd maar je leert er enorm veel van en het is ook erg gezellig en goed voor je professionele ontwikkeling! Ik ben voorzitter van de vereniging, dit houdt onder andere in dat ik het contact met de Raad van Advies en de Vakgroep Strafrecht onderhoud. Daarnaast leid ik de bestuursvergaderingen en heb ik een controlerende functie over de bevoegdheden van mijn mede-bestuursleden.

Een commissie bij een studievereniging in een rechtsgebied wat jou interesseert raad ik dan ook zeker aan tijdens je studie. Dit kost iets minder tijd maar ook hier leer je veel!

Toekomst

De toekomst die ik voor ogen heb is om wel echt de advocatuur in het strafrecht in te gaan. Komende tijd wil ik nog wat stages lopen bij verschillende advocatenkantoren om bepaalde plekken (Randstad/Groningen bijvoorbeeld) en verschillende kantoren mee te maken. Ik ben van mening dat je je altijd moet oriënteren in het vak wat jij wilt uitoefenen. Hierdoor doe ik direct wat meer ervaring op in de advocatuur.

- Iris Haarsma (masterstudent Strafrecht)

Laatst gewijzigd:11 april 2024 09:32