ERC Proof of Concept grant voor Kottapalli en Covi
Professoren Ajay Kottapalli en Erika Covi van de Faculty of Science and Engineering (Rijksuniversiteit Groningen) hebben een Proof of Concept grant ontvangen van de European Research Council (ERC). Kottapalli ontvangt de subsidie voor het ontwikkelen van een klinisch levensvatbaar medisch apparaat voor real-time IV-infuusbewaking. Covi gebruikt de subsidie om AI-hardware te ontwikkelen die is geïnspireerd op de hersenen.
De subsidie van EUR 150.000 is bedoeld om het potentieel van nieuwe technologieën te onderzoeken en de volgende stap naar innovatie te zetten. Beide onderzoekers bouwen voort op de fundamenten van eerdere projecten waarvoor ze ERC Starting subsidies ontvingen.

Veiligere IV-infusen
Kottapalli gaat aerosoljet-geprinte flexibele elektronische sensoren ontwikkelen om infusiesnelheden in realtime te controleren. Het apparaat zal direct flowfouten detecteren en clinici waarschuwen, waardoor de risico's voor kwetsbare patiënten zoals prematuren en ernstig zieken aanzienlijk worden verminderd. Door nauwkeurige, goedkope en continue IV-bewaking mogelijk te maken, beoogt het project de veiligheid van patiënten te verbeteren, ziekenhuiscomplicaties te verminderen en een nieuwe norm te stellen voor wereldwijde praktijken op het gebied van infuustherapie.

AI revolutioneren met op het brein geïnspireerde hardware
Het nieuwe AI-hardwaresysteem dat de CoSy-groep onder leiding van Covi gaat ontwikkelen, combineert geheugen en verwerking met behulp van ferro-elektrische leaky integrate-and-fire (FeLIF) neuronen op basis van FeFET niet-vluchtige geheugentechnologie. Deze aanpak maakt efficiënt on-chip leren en temporele gegevensverwerking mogelijk met lage stroom- en oppervlaktevereisten. Het team gaat ook een op maat gemaakte trainingsmethode implementeren om temporele AI-taken te optimaliseren. Het systeem zal worden ontworpen op een 28 nm technologienode, met als doel een compacte, adaptieve en energie-efficiënte AI-oplossing te creëren voor edge-applicaties.
Laatst gewijzigd: | 14 juli 2025 13:52 |
Meer nieuws
-
10 juli 2025
Nationale Wetenschapsagenda subsidie voor nanomedicine onderzoek
Prof. Dr. Anna Salvati, Dr. Christoffer Åberg en Prof. Dr. Siewert-Jan Marrink ontvangen een Nationale Wetenschapsagenda financiering om met het NanoMedNL consortium levensreddende medicijnen op basis van nanotechnologie verder te ontwikkelen.
-
10 juli 2025
Nationale Wetenschapsagenda subsidie voor circulaire biogebaseerde materialen
Prof. dr. Anastasiia Krushynska ontvangt een Nationale Wetenschapsagenda (NWA) subsidie van EUR 600.000 om innovatieve technologieën te helpen ontwikkelen voor het omzetten van laagwaardig organisch afval in duurzame, recyclebare materialen.
-
07 juli 2025
Masterstudent Industrial Engineering and Management Ana Lazar wint GUF-100 prijs
Tijdens de RUG Ceremony of Merits op 4 juli is Ana Lazar uitgeroepen tot winnaar van de GUF-100 prijs en daarmee tot de beste student van de Faculty of Science and Engineering 2024-2025.