Nederlandse sterrenkundigen testen hogesnelheidscamera op Tenerife

Sterrenkundigen van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Amsterdam zijn tot 29 juli op het Canarische eiland Tenerife om een speciale camera te testen voor de in aanbouw zijnde telescopen van het Cherenkov Telescope Array Observatorium. Deze telescopen gaan via een omweg gammastraling opvangen die wordt veroorzaakt door extreme objecten zoals superzware zwarte gaten en supernova's.
Tekst: NOVA
De camera wordt nu getest op een van de telescopen van het Teide Observatorium op Tenerife. Uiteindelijk komen vergelijkbare camera's op 37 zogeheten Small-Sized Telescopes die in Chili zijn gepland. Deze telescopen maken deel uit van het Cherenkov Telescope Array Observatorium. Dit bestaat uit enkele tientallen telescopen die vanaf La Palma en vanuit Chili Cherenkov-straling gaan opvangen.
Lichtflitsjes
Cherenkov-straling ontstaat wanneer gammastraling onze aardatmosfeer binnendringt. Er vormen zich dan blauwe lichtflitsjes die slechts een miljardste seconde duren. Door deze lichtflitsjes op te vangen met meerdere telescopen kunnen sterrenkundigen terugrekenen waar de bijbehorende gammastraling moet zijn ontstaan en dus door welk object.
De camera die nu getest wordt, kan filmpjes maken van 128 beelden achter elkaar met een sluitertijd van een miljardste van een seconde. Het beeld is ongeveer 9 vierkante graden groot. Dat is zo groot als 15 bij 15 volle manen. Daarmee kan de camera bijvoorbeeld een heel sterrenstelsel tegelijk in de gaten houden.
Het doel van de test op Tenerife is om te kijken of de camera het doet en of hij goed aansluit op de telescoop. De onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Amsterdam zijn onder andere betrokken bij de bouw en de ontwikkeling van de hardware en de software van de camera. Ook werken ze mee aan het onderhoud.
Laatst gewijzigd: | 23 juli 2025 11:09 |
Meer nieuws
-
17 juli 2025
Veni-beurzen voor elf RUG-onderzoekers
Aan elf onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend: Quentin Changeat, Wen Wu, Femke Cnossen, Stacey Copeland, Bart Danon, Gesa Kübek, Hannah Laurens, Adi Stoykova, Frank Tsiwah,...
-
14 juli 2025
ERC Proof of Concept grant voor Kottapalli en Covi
Professoren Ajay Kottapalli en Erika Covi hebben allebei een Proof of Concept grant ontvangen van de European Research Council (ERC).
-
10 juli 2025
Nationale Wetenschapsagenda subsidie voor nanomedicine onderzoek
Prof. Dr. Anna Salvati, Dr. Christoffer Åberg en Prof. Dr. Siewert-Jan Marrink ontvangen een Nationale Wetenschapsagenda financiering om met het NanoMedNL consortium levensreddende medicijnen op basis van nanotechnologie verder te ontwikkelen.