Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Veni-subsidie voor dr. Edwin Otten

31 juli 2011

De NWO heeft aan dr. Edwin Otten van het Stratingh Institute for Chemistry een Veni-subsidie van 250.000 euro toegekend in het kader van de Vernieuwingsimpuls. Veni-subsidies zijn bestemd voor jonge, pas gepromoveerde wetenschappers met een opvallend en origineel talent voor vernieuwend onderzoek. Ottens onderzoek is getiteld Direct Activation of Oxygen by Early Transition Metal Complexes: From Fundamental Science to Application in Oxidation Catalysis’.

Met een Veni-subsidie wordt een onderzoeker maximaal 250.000 euro toegekend over een periode van drie jaar om haar of zijn ideeën te ontwikkelen. De Vernieuwingsimpuls kent naast de Veni-subsidies nog twee subsidievormen: jaarlijks worden ook Vidi-subsidies (voor ervaren postdocs) en Vici-subsidies (voor senior-onderzoekers) verstrekt.

Samenvatting Direct Activation of Oxygen by Early Transition Metal Complexes: From Fundamental Science to Application in Oxidation Catalysis’

The direct use of dioxygen (O2) in catalytic oxidation processes is a major challenge and is of substantial economic importance in bulk and fine chemical production, e.g. adipic acid. I propose to develop a new class of compounds that will activate dioxygen and mediate O-transfer to (organic) substrates. The compounds to be studied will be based on early transition metals, which normally do not interact readily with O2 in a controllable fashion. The fundamental problem is the strong tendency for early transition metals to form complexes in high oxidation states that lack the electrons required for O2 activation. The approach taken in this project will utilize redox-active ligands to overcome this problem. Redox-active ligands can facilitate unusual oxidation/reduction events at metal centers that are otherwise reluctant to participate in redox reactions. The interaction between early transition metal complexes bearing new redox-active ligands and dioxygen is largely unexplored. This project will focus on the chemistry of formally low-valent early transition metal complexes in which the metal d-electrons are (partially) delocalized into the ligand framework. These electrons are available for interaction with dioxygen, which will allow for its activation to give metal-peroxo species. The subsequent selective O-atom transfer to (organic) substrates will be investigated and form the basis for the development of a new paradigm in oxidation catalysis, in which dioxygen is the terminal oxidant.

More information:

Dr. E. Otten, Molecular Inorganic Chemistry, Strating Institute for Chemistry

Laatst gewijzigd:10 februari 2017 15:10
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...

 • 08 mei 2018

  Professor Sijbren Otto wint eervolle Royal Society of Chemistry Award

  Aan hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is de Supramolecular Chemistry Award 2018 van de Britse Royal Society of Chemistry toegekend. Otto ontvangt deze tweejaarlijkse prijs voor zijn bijdrage aan het onderzoek...