Skip to ContentSkip to Navigation
Faculty of ArtsStudy at our FacultyBachelorEvents and Open Days

Rindert Hooiveld

Bachelorstudent Archeologie
Rindert Rooiveld

Over Rindert

Ik ben Rindert, 23 jaar, opgegroeid in Twente en heb daarnaast Groningse en Friese roots. In 2013 ben ik in Groningen komen studeren en wonen. Een aantal jaar heb ik sociale studies gedaan maar dat was toch niet wat ik echt leuk vond. Sinds vorig jaar studeer ik Archeologie en daar geniet ik enorm van. Ik geniet van het lekker vieze handen krijgen en puzzelen. In mijn vrije tijd doe ik graag spellen (board games en online), maak ik graag dingen en ontdek ik graag mooie dingen in de natuur. Je kunt mij herkennen aan mijn sarcastische opmerkingen, schaterende lach en de vele koffiebekers.

Waarom Archeologie?

Het verleden heb ik altijd al interessant gevonden, maar ik had totdat ik deze studie vond nog niet veel anders gedaan dan musea bezoeken. Pas later kwam ik erachter dat deze gave studie aan de RUG te volgen is. Het leuke van Archeologie is dat we het verleden vertellen waar geschreven bronnen vaak ontbreken. Zo kom je in je eerste jaar al in aanraking met de prehistorie van Nederland, maar ook - voor mij destijds vrij onverwacht - de prehistorie van het arctische gebied. Verder vormt de archeologie een mooie aanvulling op geschreven bronnen. Zo weten we via geschreven bronnen wel veel dingen over de Romeinse tijd maar met archeologie kunnen we meer vertellen, ook over de mensen die vaak buiten de schijnwerpers bleven, zoals het gewone volk. Verder is archeologie erg praktisch omdat het werkt met materiële resten van culturenlang geleden. Deze resten zijn niet altijdmakkelijk te begrijpen, waardoor het soms flink puzzelen is wat er in het verleden is gebeurd. Het puzzelen is nu juist wat archeologie zo uitdagend en leuk maakt voor mij. In het eerste jaar mag je gelukkig al kennis maken met deze praktische kant van het vak tijdens het veldwerk practicum van vier weken. Hierbij ga je samen met de rest van je jaargroep ergens in Nederland een opgraving doen. Al met al is archeologie zo een veelzijdige studie.

Waarom Groningen?

Ik heb gekozen voor Groningen omdat de stad mij erg leuk leek en de universiteit goed aangeschreven staat. Na meerdere jaren hier doorgebracht te hebben kan ik nog steeds zeggen dat Groningen een erg leuke stad is. Groningen is een mooie combinatie van stad en dorp. Je kunt er alles vinden,maar heeft toch een vriendelijke en gemoedelijke sfeer. Er gaat immers niets boven Groningen! Daarnaast bevalt het me erg goed om aan de RUG te studeren.

Toekomst

Het lijkt mij fantastisch om archeologisch onderzoek te doen aan de universiteit. Na de bachelor hoop ik dan ook de onderzoeksmaster te gaan doen en mij verder te verdiepen in dit fantastische werkveld. Er zijn immers nog genoeg dingen die we niet weten over het verleden.

Gouden tip

Kijk bij de keuze van een studie vooral naar wat je leuk lijkt. Als je passie voor je vakgebied hebt, wordt het studeren niet alleen veel leuker, maar ook makkelijker.

Laatst gewijzigd:04 juni 2019 15:33