Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit der Letteren Onze faculteit Actueel

Indiase verkiezingen: Wat staat er op het spel?

Wanneer:di 14-05-2024 20:00 - 21:30
Waar:House of Connections, Grote Markt 21, Groningen

In april en mei 2024 worden in India de grootste democratische verkiezingen uit de geschiedenis gehouden. Bijna 970 miljoen geregistreerde kiezers zullen de toekomst van India bepalen. Zij zullen beslissen wie er in het lagerhuis van het Indiase parlement, de Lok Sabha of Huis van het Volk, komt te zitten, evenals het lot van zittend premier Narenda Modi en zijn regerende hindoe-nationalistische Bharatiya Janata Party (Indiase Volkspartij, BJP).

Wat de uitslag van de verkiezingen ook wordt, er staat veel op het spel voor India en de wereld. Kan de BJP doorgaan met het opnieuw vormgeven van de Indiase Republiek? Hoe ontwikkelt de politieke communicatie zich tijdens de verkiezingscampagne? Op welke manier zou een derde termijn voor Modi de relatie tussen de religieuze gemeenschappen in India kunnen beïnvloeden? En hoe zal de verkiezingsuitslag de positie van India ten opzichte van Europa en de wereld beïnvloeden?

In deze Let's Ask wordt geanalyseerd waarom de verkiezingen van dit jaar zo belangrijk zijn en welke rol ze spelen in wereldwijde politieke veranderingen.

Anjana Singh is universitair docent Zuid-Aziatische en Mondiale Geschiedenis aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze doet onderzoek naar Zuid-Azië en de wereld van de Indische Oceaan vanaf 1500 met oog voor sociaaleconomische veranderingen, waaronder kolonialisme en racisme. Onlangs heeft ze een project afgerond over het slavernijverleden in Groningen.

Ritumbra Manuvie is universitair docent Rechtsgeleerdheid aan het University College Groningen. Ze is gespecialiseerd in het Indiase constitutionele recht en het Indiase mensenrechtenrecht. Ze heeft een bachelor en master in rechten behaald in India en heeft het genoegen gehad om kort als advocaat in India te werken. Ze schrijft over en doet onderzoek naar het snijvlak van recht, politiek en overheidsbeleid en houdt zich sinds kort bezig met het volgen van Indiase verkiezingen en campagnecommunicatie in virtuele ruimtes.

Clemens Six doceert hedendaagse geschiedenis aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn onderzoek gaat over religie en politiek in Zuid- en Zuidoost-Azië, dekolonisatie en plattelandsontwikkelingsbeleid sinds 1945.

Arnab Dutta , docent Europese Politiek en Samenleving aan de Faculteit der Letteren, zal de avond presenteren. Arnab is historicus van opleiding en doet onderzoek naar de rol van politieke ideeën in de Europees-Indiase betrekkingen.

In Let's Ask delen de beste Groningse onderzoekers hun kennis om actuele onderwerpen van context te voorzien en beantwoorden zij uw vragen. Deze editie wordt georganiseerd in samenwerking met de Faculteit der Letteren (Rijksuniversiteit Groningen) en het lectoraat Democratie & Bestuur (Rudolf Agricola School). Helaas is er geen livestream of opname beschikbaar.

View this page in: English