Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit der Letteren
Header image Uit de collegebank geklapt
Thirza Fokkens, masterstudent Neerlandistiek

Waar ben ik, wat doe ik, voor hoelang nog?

Datum:20 mei 2025
Thirza Fokkens (masterstudent Neerlandistiek) schreef een scriptie over een vrij onbekende reeks gedichten van Herman Gorter: 'De dagen'. De onzekerheid die studenten vandaag de dag soms kunnen voelen, vond ze ook terug bij de verteller in de gedichten van ruim een eeuw geleden. Aan de andere kant voelde Thirza tijdens het schrijven van haar scriptie juist veel zekerheid. Wat ontdekte ze zoal over de gedichtenreeks?
Alec de Jong, tweedejaars bachelorstudent Nederlands

De Neerlandistiekdagen: een soort ‘Meet and Greet’ voor neerlandici

Datum:13 mei 2025
Alec de Jong (bachelorstudent Nederlands) ging naar de Neerlandistiekdagen in Nijmegen, volgens hem 'een soort meet and greet voor neerlandici'. Op dit evenement presenteerde hij samen met medestudenten nieuwe inzichten over de middeleeuwse tekst 'Mariken van Nieumeghen', extra leuk natuurlijk om hierover te vertellen in de stad waar het verhaal zich grotendeels afspeelt.
Anna Lap, derdejaars bachelorstudent

Achter de schermen bij de literaire canon

Datum:06 mei 2025
Wie bepaalt welke boeken tot de literaire canon behoren? Anna Lap (derdejaars bachelorstudent) kreeg inzicht in de mechanieken achter canonvorming door het vak 'Literaire canon II'. Ze leerde hoe het kan dat er zoveel vrouwelijke schrijvers zijn 'vergeten' en zag hoe we het tij misschien ook weer kunnen keren.
Hinke van Minnen, masterstudent Neerlandistiek

Een stage buiten het gebaande pad

Datum:15 april 2025
Hinke van Minnen (masterstudent Neerlandistiek) ging op zoek naar een stage. Maar hoe vind je eigenlijk een stage die goed bij je past? Hinke besloot het buiten de gebaande paden te zoeken. Nu loopt ze stage op een plek die op haar lijf geschreven is: Het poëziepaleis.
Gerrian van Vaals, masterstudent LVHO

Hoe het Nederlands mijn leven redde

Datum:08 april 2025
Gerrian van Vaals (masterstudent LVHO) studeerde filosofie en haalde zijn lesbevoegheid voor dat vak. Een baan vinden als docent filosofie bleek echter nog knap lastig. Daarom besloot hij het roer om te gooien en de route te bewandelen om docent Nederlands te worden. Tussen Nederlands en filosofie blijken overigens ook de nodige overeenkomsten te zitten.
Hylke Boxem, eerstejaars bachelorstudent

Waarom Nederlands leren (nog) moeilijker is dan je denkt

Datum:01 april 2025
Hylke Boxem (eerstejaars bachelorstudent) gaf les aan tweedetaalleerders. Het viel hem op dat de mensen die hij lesgaf moeite hadden om bepaalde klanken uit te spreken. Nu hij Nederlands studeert, vindt hij verklaringen voor allerlei zaken die hij in de praktijk zag.
Loïs de Groot, masterstudent Neerlandistiek

Moraliserend toneel in een modern jasje

Datum:25 maart 2025
Masterstudent Neerlandistiek Loïs de Groot verdiepte zich samen met medestudenten in 15e- en 16e-eeuwse zinnespelen. Samen besloten ze toen om een modern zinnespel te schrijven over de overprikkelde jonge stagiair Ole Prikkeld (nomen est omen). Het stuk zit vol humoristische toespelingen naar de huidige tijd: van het personage Korte Memorie tot D(e)H(e)L-bezorgers. Maar het zinnespel heeft vooral een belangrijke boodschap. Benieuwd welke dat is? Lees dan haar blog!
Brecht Veenstra, eerstejaars bachelorstudent

Op de regeltjes letten? Dat doen Marsmannetjes toch ook niet?

Datum:18 maart 2025
Toen Brecht Veenstra (eerstejaars bachelorstudent) besloot om Nederlands te gaan studeren, kreeg ze vanuit haar omgeving steeds de vraag: "O jee, dan ga je me niet steeds verbeteren, toch?” Nu ze eenmaal Nederlands studeert, blijkt ze zich misschien wel mínder aan taalregels vast te houden dan voorheen. Naar eigen zeggen gaat ze door een soort 'afkickfase van regels'. Hoe zit dit?
Anna Lap, derdejaars bachelorstudent

De kracht van taal

Datum:11 maart 2025
Anna Lap (derdejaars bachelorstudent) weet hoe je met taal een diepere betekenislaag kunt geven aan muziek. De kennis die zij opdoet binnen haar studie, kan ze gelijk kwijt in de praktijk: ze wordt geregeld gevraagd om de presentatietekst te schrijven voor een concert van een brassband waarin zij zelf speelt.
Laurensz Rötgers, masterstudent Neerlandistiek

Leraar ben je niet, dat word je

Datum:04 maart 2025
Laurensz Rötgers (masterstudent Neerlandistiek) had al een tweedegraads lesbevoegdheid op zak. Meerdere routes zouden hem kunnen leiden naar een eerstegraads bevoegdheid. Hij koos voor de universitaire route. Inhoudelijk levert hem dit van alles op. In dit blog pleit hij ervoor dat meer mensen zijn voorbeeld zouden moeten volgen.
Deel dit Facebook LinkedIn