Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieDiensten en voorzieningenMobility OfficeOutgoingStudy Abroad

Jan-Jaap studeerde een half jaar in Cairo, Egypte

Studeren in het buitenland: 'Look at the world from a different perspective'

Een must voor je taalvaardigheid

Wanneer je Arabisch gaat studeren is het eigenlijk een must om een periode in de Arabische wereld te wonen. Immers, in Nederland kan je de basis van het Arabisch wel leren, maar je taalvaardigheid verbetert pas echt wanneer je op locatie bent met bijna alleen maar native speakers om je heen. Cairo is wat dat betreft een goede keuze geweest. De stad is immens groot, er is ontzettend veel te doen en de overgrote meerderheid van de Egyptenaren spreekt niet of nauwelijks Engels. Hiermee wordt je dus wel gedwongen om je Arabisch in de praktijk te brengen.

Minder moeite dan gedacht

De hele organisatie van mijn verblijf was eigenlijk veel minder moeite dan ik had verwacht. Omdat de opleiding het ook belangrijk vind dat je naar het buitenland gaat, wordt je erg goed geholpen met de Marco Polobeurs die je kan aanvragen. Een vliegticket naar Egypte is niet duur en binnen een dag nadat ik aankwam had ik al een mooi appartement in de centrale wijk Mohandiseen gevonden, waar ik samen met twee medestudentes kwam te wonen.

Kwalitatief goed onderwijs

De kwaliteit van het onderwijs op het Nederlands-Vlaams Instituut in Cairo (NVIC) is erg hoog. Vrijwel alle docenten zijn Egyptisch en Arabisch is dus de voertaal. Hierdoor zal je merken dat je vanaf het begin met sprongen vooruit gaat. Daarnaast organiseert het instituut ontzettend veel excursies, lezingen, borrels, etc., waardoor je niet alleen Cairo maar ook de rest van Egypte leert kennen. Aan het instituut studeer je met een groot aantal studenten uit Nederland en Vlaanderen waardoor je vanaf de eerste dag eigenlijk al de basis van je sociale leven gedurende de rest van je verblijf hebt gelegd.

Onmisbare ervaring

Gebaseerd op mijn eigen ervaringen, kan ik het iedereen alleen maar aanraden om ten minste een semester in het buitenland te gaan studeren. Ik heb een fantastische tijd gehad en merkte dat ik na een half jaar absoluut nog niet de behoefte had om naar huis te gaan. Zeker wanneer je een taal studeert is dit eigenlijk een onmisbaar onderdeel van je opleiding.

 

Jan-Jaap Gerards

Laatst gewijzigd:24 juni 2016 13:26