Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieDiensten en voorzieningenLET Career ServicesStages en werkervaringStages en werkervaring

Anouk van Dooren (MA European Studies) liep stage bij de Verenigde Naties in New York

In april 2015 koos ik ervoor een halfjaar van mijn double degree master European Studies te vervullen met een stage. Met nog een jaar te gaan voordat ik zou afstuderen realiseerde ik mij dat dit wellicht de laatste mogelijkheid zou zijn in het buitenland te vertoeven en leek het mij bovendien verstandig alvast wat werkervaring op te doen. Omdat het altijd mijn grote droom was diplomaat te worden, zette ik in op een stage bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Omdat deze stageplekken altijd erg gewild zijn, wedde ik op meerdere paarden: ook de ambassades in Bangkok, Seoul en Washington D.C. stonden op mijn lijstje.

Na het aanleveren van mijn cv, meerdere aanbevelingsbrieven, cijferlijsten en natuurlijk een motivatiebrief werd ik algauw uitgenodigd voor het eerste gesprek: degene die ik het liefste wilde, namelijk voor de Permanente Vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties in New York! Het sollicitatiegesprek en de daaropvolgende test verliepen goed en na twee weken kreeg ik tot mijn grote blijdschap te horen dat ik was aangenomen voor een stage op de Politieke Afdeling.

In dit halfjaar op de PV heb ik ontzettend veel geleerd. Ik volgde de Vijfde Commissie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, die verantwoordelijk is voor het financieel en algemeen management van de VN. Elk land is in deze Commissie vertegenwoordigd en heeft dan ook één stem. Aangezien de nationale bijdragen (de contributie aan de VN waarvan bijvoorbeeld het personeel, de gebouwen, maar ook de Vredesmissies betaald worden), bepaald worden aan de hand van het aandeel van het BNP in de wereldeconomie, zorgt dit voor enorm scheve verhoudingen. Grofweg komt het erop neer dat twintig landen ongeveer tachtig procent van het VN-budget betalen – hier is Nederland één van. Het is voor Den Haag dus erg belangrijk goed op de hoogte te zijn van wat er speelt binnen de Vijfde Commissie en hoe de VN bestuurd wordt. Als stagiair mocht ik bij elke formele en informele (en zelfs informele-informele..) sessie aanwezig zijn, volgde ik de trouw de EU coördinatievergaderingen en bracht hierover verslag uit in wekelijkse teleconferenties met Den Haag. Buiten werkuren kwamen daar nog de talloze recepties, borrels, voorstellingen en etentjes met hoogwaardigheidsbekleders bij: zo hebben we ons Koningshuis en een aanzienlijk deel van ons kabinet mogen verwelkomen tijdens de Sustainable Development Goals-summit die afgelopen september in New York plaatsvond. Daarnaast kon ik het altijd aangeven als er iets gebeurde op de VN waar ik graag bij wilde zijn, zoals Veiligheidsraadzittingen over Noord-Korea of spoeddebatten over Syrië.

Door het volgen van de Vijfde Commissie heb ik niet alleen kennis gemaakt met het (geo-)politieke spel dat binnen de VN gespeeld wordt, ook heb ik veel geleerd over het reilen en zeilen van de grootste organisatie ter wereld. Er werd over van alles gediscussieerd: vredesmissies, softwaresystemen, de tribunalen in Cambodja en Rwanda, de verbouwing van het Vredespaleis in Genève en het beleid t.a.v. klokkenluiders. Mijn analytische vaardigheden zijn tijdens dit halfjaar dan ook absoluut getraind, omdat het belangrijk is snel kernzaken van bijzaken te onderscheiden en verbanden te leggen tussen de vele onderwerpen die spelen op het wereldtoneel. In praktijk zijn namelijk vele problemen en discussies terug te leiden naar een aantal kernzaken. Verder was het van belang snel te kunnen schakelen: de ontelbare meetings, spoedzittingen en andere dringende zaken liepen continu in elkaar over, waardoor flexibiliteit een must was. Samenwerken en netwerken waren ook twee belangrijke onderdelen van deze stage: niet alleen om samen met gelijkgestemde (en ook totaal níet-gelijkgestemde) landen resoluties te schrijven, maar ook om van alle laatste ontwikkelingen in achterafzaaltjes op de hoogte te blijven. Daarnaast werkte je nauw samen met alle Nederlandse diplomaten die zich met andere onderwerpen bezig hielden - uiteindelijk moet je natuurlijk een coherent en eenduidig beleid hebben als land.

Al met al zou ik het dus elke student enorm aanraden een stage te lopen voordat je begint met werken. Zeker met een toch wel abstracte studie als Geschiedenis of Europese Studies is het geweldig om een praktische uitwerking van de eindeloos bestudeerde onderwerpen 'in het echt' te aanschouwen.

Begin tijdig met het zoeken naar stages en het bemachtigen van aanbevelingsbrieven. Het sollicitatieproces kan lang duren en als je die succesvol hebt afgerond, kan ook het regelen van visa en huisvesting een tijdje in beslag nemen. Het is het echter allemaal helemaal waard: niet alleen is het een goede manier om erachter te komen wat voor werk je wil gaan doen, het is ook een geweldige buitenkans om eens een kijkje in de keuken van een interessante organisatie te nemen!  

Foto Anouk van Dooren bij de Vereningde Naties
Foto Anouk van Dooren bij de Vereningde Naties
Laatst gewijzigd:18 december 2017 11:51
printView this page in: English