Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieDiensten en voorzieningenLET Career ServicesStages en werkervaringStages en werkervaring

Matthijs de Bruijn (Master Geschiedenis) liep stage bij de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de VN in New York

Stage bij de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de Verenigde Naties in New York

Van maart tot juli 2008 heb ik stage gelopen op de Permanente Vertegenwoordiging (PV) van het Koninkrijk der Nederlanden bij de Verenigde Naties (VN) in New York. Een stage is binnen de Master Geschiedenis niet verplicht, maar ik wilde erg graag werkervaring opdoen tijdens mijn Master en kan dit iedere student van harte aanbevelen.

Tijdens mijn stage mocht ik me bezig houden met zo’n tachtig procent van de onderwerpen in de Veiligheidsraad, de Peacebuilding Commission, drie ontwapening/non-proliferatieconferenties en het debat rondom de hervormingen van de Veiligheidsraad. In de Veiligheidsraad hield ik me o.a. bezig met de conflicten in Soedan/Darfur, de DRC, Somalië en Kosovo en de nucleaire test van Noord-Korea. In de Peacebuilding Commission volgde ik de vredesopbouwende activiteiten in o.a. de Centraal-Afrikaanse Republiek en Guinee-Bissau. Op het gebied van ontwapening/non-proliferatie maakte ik deel uit van de Nederlandse delegatie voor de Open Ended Working Group inzake een Wapenhandelsverdrag (Arms Trade Treaty of ATT), de UN Disarmament Commission (UNDC) en voorbereidend Comité voor de Toetsingsconferentie van het Non-proliferatie Verdrag (NPT PrepCom).

Mijn werkzaamheden bestonden vooral uit het bijwonen en het schrijven van verslagen van vergaderingen. Tijdens de vergaderingen nam ik, meestal vergezeld door een van de diplomaten, plaats achter het bordje Nederland en maakte ik notities van de interventies en discussies door de lidstaten. Na de vergaderingen werd ik geacht een verslag te schrijven. In dit verslag dienen duidelijk de grote lijnen, de standpunten van ‘belangrijke landen’ en eventuele opvallende standpunten of nieuwe ideeën naar voren te komen. Dit betekende dat je als stagiair in staat moet zijn om analyserend te luisteren. Afhankelijk van de relevantie en de prioriteit werd het verslag vervolgens ofwel als codebericht verstuurd en geplaatst op het zogenaamde Berichtenverkeer van het ministerie van Buitenlandse Zaken, ofwel per mail verstuurd. Ook was ik elke week aanwezig bij de EU-coördinatie van de hoofden van de Politieke Afdeling van de Europese Missies op het Raadsecretariaat van de EU.

Hoe heb je het vinden van de stage aangepakt?

Door mijn grote passie voor de VN, de internationale veiligheidspolitiek en het Nederlands buitenlands beleid was mijn keuze voor de PVVN eigenlijk een vrij logische. Door uitgebreid te praten met enkele vrienden die eerder bij de PVVN stage hadden gelopen had ik tevens een vrij helder beeld van wat er van een stagiair op de Missie verwacht werd. Op de site van de PVVN ( www.netherlandsmission.org ) stond de sollicitatieprocedure duidelijk uitgelegd. Deze bestond uit het versturen van mijn CV, een motivatiebrief en twee aanbevelingsbrieven. Op basis hiervan werd een selectie gemaakt van kandidaten die op gesprek mochten komen op het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Op het ministerie vond een gesprek plaats met het hoofd Politieke Afdeling van de PV en een beleidsmedewerker van de Directie Verenigde Naties en Internationaal Financiele Instellingen (DVF), gevolgd door een test. Drie spannende weken later hoorde ik dat ik was geselecteerd en daarnaast het pakket van mijn keuze had toegewezen gekregen!

Matthijs de Bruijn
Matthijs de Bruijn

Wat heb je geleerd van je stage en waarom moeten studenten een stage gaan doen?

Voor mij was het een droom dit werk te mogen doen, aangezien je bijvoorbeeld in de Veiligheidsraad op veel momenten de ogen en oren van Nederland bent bij sessies van het hoogste orgaan van de Verenigde Naties , dat de primaire verantwoordelijkheid heeft voor het handhaven van de internationale veiligheid en vrede. Ik heb tijdens mijn stageperiode zeer veel geleerd. De kennis die ik de afgelopen maanden heb opgedaan over de werking van de VN in het algemeen en de Veiligheidsraad, de Peacebuilding Commission, ontwapenings/non-proliferatieconferenties en het Veiligheidsraadhervormingsdebat in het bijzonder beschouw ik als een enorme verrijking. Er is geen andere universele organisatie in de wereld waar op een dergelijk hoog politiek niveau onderhandeld wordt. Het was fantastisch om op zo’n jonge leeftijd getuige te mogen zijn en zelfs tot op zekere hoogte deel uit te maken van dit politieke spel.

Daarnaast heb ik kennis opgedaan van de werkzaamheden en organisatie van de Permanente Vertegenwoordiging, de wijze waarop Nederland zijn belangen verdedigt en speerpunten promoot en hoe de samenwerking van de EU-landen binnen de VN plaatsvindt. Daarnaast heb ik heb adequaat en helder, zowel schriftelijk als mondeling leren rapporteren over vergaderingen binnen de VN. Verder heb ik aan mijn ‘diplomatieke vaardigheden’ kunnen werken, door bijvoorbeeld op officiële borrels en diners aan tafel te zitten met ambassadeurs of andere hooggeplaatste diplomaten en je correct en bescheiden op te stellen, maar toch een bijdrage aan het gesprek te kunnen leveren.

Ik kan studenten een stage van harte aanbevelen. Voor mij was het erg leuk om mijn opgedane kennis tijdens mijn studie en nevenactiviteiten in de praktijk te brengen. Het was bijzonder motiverend om te merken dat je als stagiair een onmisbare schakel op de PV en het ministerie van Buitenlandse Zaken in het algemeen bent. Daarnaast was het een unieke ervaring in een team te werken met een groep zeer getalenteerde en hardwerkende diplomaten, waarvan ik zowel inhoudelijk als op het persoonlijke vlak veel geleerd heb.

Een stage is in alle opzichten aan te raden. Het geeft je meer inzicht in waar je interesses liggen en wat voor werk je na je studie wil gaan doen en je kunt merken of het werk in een bepaalde sector/organisatie iets voor jouw is. Bovendien doe je relevante werkervaring op, dat zeker in je voordeel zal werken bij het vinden van een baan na je studie.

Stagetips

Begin vooral op tijd met het rondkijken naar een stage, zodat je niet achter het net vist. Voor sommige stageplekken, zoals bij de PV, moet je bijna een half jaar voordat de stage begint al solliciteren. Verder kan ik adviseren met zoveel mogelijk mensen die een stage hebben gelopen te gaan praten en te vragen naar hun ervaringen. Het stagebureau kan je hierbij verder helpen. En mijn belangrijkste tip is: neem initiatief en ga ervoor!

Laatst gewijzigd:24 juli 2018 11:10
printView this page in: English