Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieActueel

Een interview met Marijn Nagel – Productiecoördinator Noorderzon en alumnus van de BA Kunsten Cultuur en Media

“Productie is het zo goed mogelijk vertalen van het creatieve idee naar de praktijk”
20 augustus 2018
Marijn Nagel
Marijn Nagel

Cultureel festival Noorderzon gaat volgende week weer van start. Marijn Nagel (29), alumnus Kunsten, Cultuur en Media, is op dit moment zeer druk bezig met de opbouw en voorbereidingen van het festival. Waarom heeft hij voor de opleiding KCM gekozen en hoe is hij bij Noorderzon beland? We hebben het hem gevraagd!

Waarom heb je gekozen voor de opleiding Kunsten, Cultuur en Media?

“In 2006 kwam ik naar Groningen om te beginnen aan de bachelor Tandheelkunde. Na twee jaar dacht ik: ‘Dit is toch niets voor mij.’ Ik wist wel dat ik in Groningen wilde blijven. Op de middelbare school was ik al heel erg geïnteresseerd in muziek en festivals: echt de kunstenkant. Toen ik op de website van de Rijksuniversiteit over de opleiding KCM las, dacht ik: ‘Dit sluit wel heel erg aan bij mijn interesses.’ Een huisgenoot van een goede vriend van mij deed ook KCM. Ik heb haar toen gevraagd naar haar ervaring. Toen zij vertelde dat het een heel leuke studie was, heb ik me ingeschreven.'

Wat vond je het leukst aan je opleiding?

“De sfeer was gelijk heel goed. Ik had meteen een hele leuke klik met heel veel mensen. Het jaar begon ook heel leuk met een introkamp van de studievereniging. De vakken vond ik vanaf begin af aan ook erg interessant. Al met het al paste het gewoon. De opleiding is heel divers, zeker in het eerste jaar pak je van heel veel vakgebieden wat mee. Vooral de vakken Kunstgeschiedenis en Muziekgeschiedenis vond ik heel erg interessant.”

Hoe kijk je terug op je studietijd?

“Heel blij, het was een heel leuke tijd. Ik ben vrij actief geweest bij de studievereniging IK. Ik heb daar bijvoorbeeld de buitenlandse excursie georganiseerd naar Istanbul, een congres georganiseerd en in de boekencommissie gezeten. Ook ging ik altijd fanatiek naar de maandelijkse borrel met mijn vriendengroep, die ik eigenlijk meteen vanaf dag één had gevonden. Ik was niet altijd de meest ijverige student, maar ik studeerde wel altijd voor tentamens en heb weinig vakken over moeten doen. Het leukste vond ik het schrijven aan papers.”

Je bent tijdens je studie je eigen bedrijf (Nailed it!) begonnen. Kun je hier wat meer over vertellen?

“Ik ben in het derde jaar van mijn studie stage gaan lopen. Dat was optioneel. Je mocht keuzevakken doen, kon minorvakken volgen - ook bij een andere faculteit - of je mocht naar het buitenland. Maar mijn voorkeur ging uit naar het volgen van een stage. Ik ben terecht gekomen bij de Nacht van Kunst & Wetenschap, een festival hier in de stad. Dat was een heel fijne stage, ik kreeg veel ruimte om zelf dingen te bedenken. Na mijn stage had mijn stagebegeleider nog wat andere kleine klusjes en zij raadde me aan om me in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, zodat ik kon factureren. Ik moest toen nog twee vakken afronden en mijn scriptie schrijven, maar ik kon mijn studie goed met de projecten combineren. Vanaf toen ging het balletje rollen. Zo heb ik bijvoorbeeld de POP groningen Talent Award georganiseerd, een band wedstrijd voor de provincie Groningen. Die zomer heb ik veel bij festivals gewerkt, zoals het Festival der Aa, Welcome to the Village en Noorderzon. Ik ben bijna altijd gevraagd voor projecten of klussen, dat voelt wel echt als een luxe.”

Hoe ben je bij Noorderzon terecht gekomen?

Ik ben begonnen bij de kaartverkoop. Het jaar daarna ben ik gevraagd om een voorstelling van Noorderzon te begeleiden. Sinds vorig jaar ben ik productiecoördinator van Noorderzon, daarvoor heb ik twee jaar de productie gedaan van het Noorderplantsoen.”

Wat houdt jouw taak als productiecoördinator in?

“Onder andere het coördineren van de productie van het park, dat wil zeggen het helpen bedenken van de tekeningen, bestellen van alle tenten, hekken, steigers, containers, meubilair, noem maar op. Samen met de programmaproducent en de veiligheidscoördinator heb ik de verantwoordelijkheid over het totaalplaatje. Met z’n drieën zorgen we ervoor dat alles staat zoals het bedacht is. Productie is eigenlijk het zo goed mogelijk vertalen van het creatieve idee naar de praktijk.”

Hoe lang ben je bezig met de voorbereidingen van Noorderzon?

“Op 7 september hebben we de laatste spullen uit het park opgeruimd en dan ben ik de rest van de maand nog bezig met afhandeling, facturen nalopen, accorderen, evalueren en plannen maken voor de komende editie. Dat houdt in: materialen in optie nemen, eerste tekeningen maken, kijken of en welke grote veranderingen we willen maken. Zijn er externe factoren waar we rekening mee moeten houden? Dit jaar zijn we bijvoorbeeld een week later ten opzichte van voorgaande jaren. Dat heeft te maken met Leeuwarden, de Culturele Hoofdstad van Europa. Zij hadden in wat normaal ons openingsweekend zou zijn, hun voorstelling “de Reuzen.” Om dat de ruimte te geven en ook onszelf niet in de vingers te snijden zijn wij een week later gaan zitten. Omdat we nu buiten ons normale ritme zitten heeft dat gevolgen voor de bestelling van tenten bijvoorbeeld, daar zit een hele logistiek in. Tenten die bijvoorbeeld eerst op Lowlands staan, gaan daarna naar Noorderzon waarna ze weer door gaan naar Into the Great Wide Open op Vlieland en nu vallen we daarmee samen. Dat betekende dat we dit jaar een aantal dingen niet konden halen, dus dan moet je over oplossingen nadenken. Het is wel de bedoeling om volgend jaar weer tijdens de laatste weken van augustus open te zijn.”

Wat maakt Noorderzon voor jou bijzonder?

“Wat ik aan Noorderzon heel erg leuk vind, is de mix van het festival. Aan de ene kant is het net een groot buurtfeest, waar mensen gewoon lekker het park in gaan om een wijntje of een biertje te drinken en lekker muziek te luisteren. Daarnaast is er een hoogstaand internationaal theater- en dansprogramma. Ook de locatie maakt het bijzonder. Het Noorderplantsoen - van zichzelf al een prachtige plek - wordt omgetoverd tot een mooie festivallocatie met tentjes, terrasjes, pleintjes en lampjes. Ook al heb je niks met theater, dan kun je alsnog naar Noorderzon gaan en een heel leuke avond hebben.”

Wat is het leukste/fijnste/grappigste/meest bijzondere wat je bij Noorderzon hebt meegemaakt?

“Het moment dat we open gaan vind ik altijd wel een bijzonder moment. We beginnen op maandag met bouwen en na 11 dagen bouwen is het opeens donderdag 16 uur. Dan ga je binnen een half uur van heel hard de laatste dingen afbouwen naar dat de eerste bezoekers rondlopen. En dan ineens ben je een festival. Dat is altijd wel heel bijzonder om te beseffen en mee te maken. Dat we dat met z’n allen gedaan hebben.”

Als Noorderzon gaande is, kun jij er dan ook als bezoeker van genieten of blijf je hard aan het werk?

“Nee, ik ben dan keihard aan het werk. De ochtend begint met een vergadering met het MT, daarin bespreken we de dag daarvoor en de dag die gaat komen. Vanaf dan is het een kwestie van alles in goede banen laten lopen. In een ideale wereld gaat altijd alles als gepland, maar dat is niet altijd zo. We hebben dagelijks overleg met gemeente, politie, brandweer om te kijken of daar nog gekkigheden zijn of dingen om op te letten voor die dag. Ik probeer ook elk jaar om minimaal 1 voorstelling te zien, maar daarbij zorg ik wel altijd dat ik mijn telefoon bij de hand heb en bij de uitgang zit, zodat ik makkelijk de tent uit kan.”

Wat vind je het leukste aan je werk in het algemeen?

“De afwisseling. Ik ben bij heel verschillende festivals, projecten en evenementen betrokken, maar elk festival of project is anders. Ik doe bijvoorbeeld ook voor Eurosonic de transportcoördinatie, wat eigenlijk weer een hele andere tak van de sport is. Dat maakt dat ik het werk zo leuk vind: de afwisseling en diversiteit. Wat ik ook heel tof vind is dat veel mensen met wie ik de studie heb gedaan ook in hetzelfde werkveld terecht zijn gekomen. Dus je komt elkaar overal weer tegen en dat is niet alleen leuk, maar ook heel waardevol in deze branche.”

Het klinkt alsof je werk je hobby ook is. Is dat zo?

“Ja, het is zeker als hobby begonnen. Tijdens mijn studie heb ik veel georganiseerd met mijn vrienden. We hebben onder andere een dansfeest in de Subsonic en een singer/songwriteravond georganiseerd. Zo heb ik van mijn hobby dus inderdaad mijn werk kunnen maken, waar ik heel blij om ben. Maar het was natuurlijk hard werken om daar te komen.”

Wat zijn je tips voor (aanstaande) studenten?

“Voor mensen die hetzelfde vak in willen als ik zou ik aanraden om tijdens je studie zoveel mogelijk jezelf te laten zien. Je kan niet vroeg genoeg beginnen met het meedraaien bij festivals. Geef je op als vrijwilliger en geef aan dat je meer in de organisatiehoek zou willen doen. Grijp tijdens je studie ook zoveel mogelijk dingen aan. Ga bijvoorbeeld een congres organiseren. Zo begin je met iets heel kleins, maar je leert wel de basis van een evenement organiseren. Tijdens je studie krijg je de ruimte om te ontdekken en goede begeleiding en de vrijheid om leuke dingen te bedenken. Denk niet ‘als ik dat papiertje straks heb zitten mensen op mij te wachten,’ want dat is over het algemeen niet zo. Je moet mensen kennen. En die mensen moeten weten wat je wil en wat je kan. Dan gaat over het algemeen het balletje wel rollen.”

Benieuwd of de Bachelor Kunsten, Cultuur en Media iets voor jou is? Kom hier meer over het programma te weten!

Laatst gewijzigd:21 augustus 2018 13:39
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...

 • 07 februari 2019

  Gerrit Krolprijs voor beste Nederlandstalige essay

  De Rijksuniversiteit Groningen bestaat in 2019 405 jaar. Om dit te vieren roept het Talencentrum, in samenwerking met de Faculteit der Letteren, de Gerrit Krolprijs in het leven.