Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieActueelNieuws Faculteit der Letteren

Taalwetenschappers Bart Hollebrandse en Angeliek van Hout testen onderzoek in Science Live, het onderzoeksprogramma van NEMO

30 augustus 2016

Bezoekers van NEMO Science Museum kunnen zich vanaf 29 augustus opgeven als proefpersoon voor het onderzoek van Taalwetenschappers dr. Bart Hollebrandse en dr. Angeliek van Hout. Door middel van een app doen zij de komende week in samenwerking met Tom Roeper (University of Massachusetts Amherst) onderzoek naar de fascinerende en complexe wereld van herhalingen in taal.

Een zin in een zin in een zin in een zin...

Taal is een essentieel onderdeel van ons dagelijkse leven. Om duidelijk met elkaar te kunnen communiceren, beschikken we over complexe kennis van taal. Herhaling is een voorbeeld van deze complexe kennis. Hoe begrijpen we een zin in een zin in een zin in een zin?

Net als Russische poppen die in elkaar genesteld zijn, komen in taal ook genestelde zinnen voor, zoals: ‘De aap naast de olifant naast de giraffe naast de krokodil is groot.’ Begrijpen kinderen zulke zinnen hetzelfde als volwassenen? Wat doen mensen bij een zin zoals: ‘Zet de aap naast de olifant naast de giraffe.’ Plaatsen ze (van links naar rechts) eerst een aap, dan een olifant en dan een giraffe? Of plaatsen ze de aap tussen de olifant en de giraffe?

Science Live

Het testproject is onderdeel van Science Live het onderzoeksprogramma in NEMO Science Museum. Dit programma heeft als doel onderzoek tastbaar te maken voor grote groepen mensen van alle leeftijden en verschillende achtergronden. Tot en met zondag 4 september is het mogelijk om proefpersoon aan het onderzoek van Bart Hollebrandse en Angeliek van Hout deel te nemen.

CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/), via Wikimedia Commons
CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/), via Wikimedia Commons
Laatst gewijzigd:15 november 2016 10:26

Meer nieuws

 • 11 december 2018

  Eeuwenoude recepten uit de beerput (video)

  Archeoloog Merit Hondelink onderzoekt wat Nederlandse stedelingen uit de middenklasse aten in de 16e tot en met de 18e eeuw. Ze onderzoekt monsters uit oude beerputten op sporen van voedselbereiding. Maar Hondelink kookt zelf ook vergeten gerechten,...

 • 07 december 2018

  Nieuw themanummer Stem-, Spraak en Taalpathologie

  Stem-, Spraak- en Taalpathologie heeft het themanummer “Research Tutorials door Nederlandstalige onderzoekers in het buitenland, deel II” gepubliceerd.

 • 03 december 2018

  Huidig onderzoek naar terpen en wierden in beeld

  Annet Nieuwhof, Johan Nicolay (beiden Archeologie RUG) en Jeroen Wiersma (Kenniscentrum Landschap) brengen een nieuw boek uit over de stand van zaken in het onderzoek van het terpen- en wierdenland.