Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieActueelNieuws Faculteit der Letteren

Eva Rovers presenteert biografie Boudewijn Büch

17 november 2016

In Amsterdam werd afgelopen zondag de biografie van Boudewijn Büch gepresenteerd. Rovers heeft vijf jaar aan dit project gewerkt onder leiding van Hans Renders van het Biografie Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. De biografie kan op een overweldigende belangstelling van de media rekenen. Rovers kreeg een interview in onder meer het NRC Handelsblad, Volkskrant Magazine, Dagblad van het Noorden en De Wereld Draait Door. Daarnaast verscheen zij in de documentaire van NPO Het Uur van de Wolf over Boudewijn Büch.

De presentatie van de biografie in de Lutherse Oude Kerk in Amsterdam kreeg ruime aandacht: meer dan zeshonderd mensen wilden Rovers feliciteren met haar biografie. Zij luisterden naar het kenmerkende stemgeluid van Büch, dat geïmiteerd werd door presentator van dienst Erik van Muiswinkel. Daarna werd Rovers geïnterviewd door Sonja Barend. Na het lezen van de biografie voelde Barend zich geschokt door het dubbelleven dat Büch in haar ogen moet hebben gehad. Cabaretier Diederik van Vleuten ging in zijn toespraak in op zijn aan Büch ontleende fascinatie voor de ontdekkingsreiziger James Cook. Emeritus-hoogleraar dierenecologie Jacques van Alphen maakte het verhaal af van de televisie-uitzendingen die Büch in 1992 wijdde aan de dodo. Hoogleraar boekwetenschap Lisa Kuitert liet zien hoe Büchs liefde voor het antiquarische boek in een traditie staat van vele bibliofiele verzamelaars. Schrijver Abdelkader Benali ten slotte vertelde hoe Büch hem inspireerde om zich te verdiepen in het leven en werk van Goethe. Tijdens een afsluitend dankwoord liet Rovers een boektrailer zien waarin ook Büch zelf zijn zegen aan de biografie lijkt te geven.

Laatst gewijzigd:28 november 2016 14:50