Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieActueelNieuws Faculteit der Letteren

DWDD Pop-Up Museum toont brieven onderzoek Signed, Sealed & Undelivered

04 mei 2016

In de maand mei toont het DWDD Pop-Up Museum in Amsterdam enkele van de brieven uit het onderzoek van RUG onderzoeker Dr. David van der Linden, getiteld Signed, Sealed & Undelivered. Tevens worden video’s vertoond waarop de brieven worden gevouwen en verzegeld zoals dat in de zeventiende eeuw gebeurde.

Privacy in de Gouden Eeuw

Tegenwoordig maken we ons zorgen dat de overheid en Google onze e-mails kunnen lezen. Maar de zorg om onze privacy is niet nieuw: ook in de Gouden Eeuw waren mensen bang dat hun persoonlijke gedachten op straat kwamen te liggen. Briefverkeer was de manier waarop men toen contact hield over lange afstanden, maar hoe voorkwam je nu dat iemand onderweg stiekem je brief opende? Het antwoord was letterlocking: het vouwen en verzegelen van een brief op zo’n manier dat de inhoud beveiligd was tegen spionage. Wie de brief toch opende, vernietigde namelijk het lakzegel en de ingebouwde papieren beveiliging.

In het project “Signed, Sealed, & Undelivered” doet Van der Linden (RUG, afdeling Geschiedenis) samen met een internationaal team aan wetenschappers onderzoek naar privacy en communicatie in de zeventiende eeuw. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een unieke collectie uit het Museum voor Communicatie in Den Haag: een kist met 2600 nooit bezorgde brieven uit de Gouden Eeuw. Omdat de brieven opgevouwen zijn bewaard, kan de vouwwijze in detail worden bestudeerd. Zo’n 600 brieven zijn zelfs nog altijd verzegeld, en zullen dat ook blijven. Dankzij geavanceerde scantechnologie lezen de onderzoekers de brieven namelijk zonder de zegels te verbreken.

Internationaal onderzoeksteam

Het internationale onderzoeksteam bestaat uit Dr. David van der Linden (Rijksuniversiteit Groningen), Dr. Nadine Akkerman (Universiteit Leiden), Dr. Rebekah Ahrendt (Yale University), Dr. Daniel Starza Smith (Lincoln College, Oxford), conservator Jana Dambrogio (MIT Libraries) en Koos Havelaar (Museum voor Communicatie, Den Haag). Het project wordt gefinancierd door een Alfa Meerwaarde Beurs van NWO Geesteswetenschappen.

Het DWDD Pop-Up Museum is te vinden in het Allard Pierson Museum in Amsterdam. Een aantal vaste gasten zullen negen zalen inrichten met werk uit de depots van twaalf Nederlandse musea. Het overkoelende thema is: Verborgen Kunstwerken.

Meer informatie over het project “Signed, Sealed, & Undelivered” is te vinden op de projectwebsite www.brienne.org.

Contact

Dr. David van der Linden

Laatst gewijzigd:06 mei 2016 16:11

Meer nieuws

 • 20 september 2018

  Martijn Wieling gestart als bijzonder hoogleraar Nedersaksische/Groningse taal en cultuur

  Per 1 juli 2018 is Dr. Martijn Wieling benoemd tot bijzonder hoogleraar Nedersaksische / Groningse Taal en Cultuur. Wieling (Emmen, 1981) is universitair hoofddocent bij de opleiding Informatiekunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij gaat gedurende...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 11 september 2018

  Eerste biografie van Piet Mondriaans vroege jaren

  Sinds zijn dood in 1944 is er een groot aantal biografieën van Piet Mondriaan verschenen - en zijn er evenzoveel mythes rondom zijn kunstenaarschap ontstaan. Hij zou bijvoorbeeld een minzame asceet zijn, of juist een bon-vivant. De Amerikaanse promovendus...