Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieActueelNieuws Faculteit der Letteren

DWDD Pop-Up Museum toont brieven onderzoek Signed, Sealed & Undelivered

04 mei 2016

In de maand mei toont het DWDD Pop-Up Museum in Amsterdam enkele van de brieven uit het onderzoek van RUG onderzoeker Dr. David van der Linden, getiteld Signed, Sealed & Undelivered. Tevens worden video’s vertoond waarop de brieven worden gevouwen en verzegeld zoals dat in de zeventiende eeuw gebeurde.

Privacy in de Gouden Eeuw

Tegenwoordig maken we ons zorgen dat de overheid en Google onze e-mails kunnen lezen. Maar de zorg om onze privacy is niet nieuw: ook in de Gouden Eeuw waren mensen bang dat hun persoonlijke gedachten op straat kwamen te liggen. Briefverkeer was de manier waarop men toen contact hield over lange afstanden, maar hoe voorkwam je nu dat iemand onderweg stiekem je brief opende? Het antwoord was letterlocking: het vouwen en verzegelen van een brief op zo’n manier dat de inhoud beveiligd was tegen spionage. Wie de brief toch opende, vernietigde namelijk het lakzegel en de ingebouwde papieren beveiliging.

In het project “Signed, Sealed, & Undelivered” doet Van der Linden (RUG, afdeling Geschiedenis) samen met een internationaal team aan wetenschappers onderzoek naar privacy en communicatie in de zeventiende eeuw. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een unieke collectie uit het Museum voor Communicatie in Den Haag: een kist met 2600 nooit bezorgde brieven uit de Gouden Eeuw. Omdat de brieven opgevouwen zijn bewaard, kan de vouwwijze in detail worden bestudeerd. Zo’n 600 brieven zijn zelfs nog altijd verzegeld, en zullen dat ook blijven. Dankzij geavanceerde scantechnologie lezen de onderzoekers de brieven namelijk zonder de zegels te verbreken.

Internationaal onderzoeksteam

Het internationale onderzoeksteam bestaat uit Dr. David van der Linden (Rijksuniversiteit Groningen), Dr. Nadine Akkerman (Universiteit Leiden), Dr. Rebekah Ahrendt (Yale University), Dr. Daniel Starza Smith (Lincoln College, Oxford), conservator Jana Dambrogio (MIT Libraries) en Koos Havelaar (Museum voor Communicatie, Den Haag). Het project wordt gefinancierd door een Alfa Meerwaarde Beurs van NWO Geesteswetenschappen.

Het DWDD Pop-Up Museum is te vinden in het Allard Pierson Museum in Amsterdam. Een aantal vaste gasten zullen negen zalen inrichten met werk uit de depots van twaalf Nederlandse musea. Het overkoelende thema is: Verborgen Kunstwerken.

Meer informatie over het project “Signed, Sealed, & Undelivered” is te vinden op de projectwebsite www.brienne.org.

Contact

Dr. David van der Linden

Laatst gewijzigd:06 mei 2016 16:11

Meer nieuws

 • 17 juli 2018

  Wout van Bekkum, portret van een pionier

  Moeiteloos vindt hij zijn weg in Jeruzalem en in de National Library daar komt hij net zoveel bekenden tegen als in de Universiteitsbibliotheek van Groningen. Wout van Bekkum, hoogleraar Midden-Oostenstudies, is kind aan huis in de bibliotheek op de...

 • 04 juli 2018

  Met fotostrips beter voorbereid naar de dokter

  Fotostrips lijken een goede manier om patiënten voor te bereiden op een gesprek met een dokter. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Ruth Koops van ’t Jagt. Vooral ouderen en anderen die moeite hebben met een huisarts te communiceren kunnen er veel...

 • 29 juni 2018

  Kijkmiddag scheepswrak Rutten op zaterdag 30 juni

  Aanstaande zaterdag 30 juni organiseert de Rijksuniversiteit Groningen een kijkmiddag bij het wrak van een vroeg 18e-eeuws koopvaardijschip in de Noordoostpolder. Bezoekers zijn van harte welkom bij de opgraving nabij Rutten tussen 13.00 en 16.00 uur...