Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieActueelNieuws Faculteit der Letteren

ERC Consolidator Grant voor Letteren onderzoeker dr. Monika Baár

Grote Europese beurs voor onderzoek naar het internationale jaar van ‘disabled persons’
20 februari 2015

Onlangs heeft de European Research Counsil bekend gemaakt dat Dr. Monika Baár van de Faculteit der Letteren een zogenaamde consolidator grant van 2 miljoen euro ontvangt voor haar innovatieve onderzoeksproject Rethinking Disability: The Global Impact of the International Year of Disabled Persons (1981) in Historical Perspective.

dr. Monika Baár
dr. Monika Baár

Innovatief onderzoek

In het project zal Monika Baár onderzoeken welke impact het door de VN uitgeroepen jaar van ‘disabled persons’ in 1981 mondiaal had. ‘Het jaar van ‘disabled persons’ in 1981 is tot nu toe in de moderne geschiedschrijving vrijwel overal genegeerd en vergeten’ vertelt Baár. ‘Dit is niet alleen jammer, maar vooral ook onterecht, omdat dit jaar net zoals 1968 een keerpunt is in onze geschiedenis en voor het eerst gehandicapten een stem en identiteit gaf en ons laat beseffen dat ‘disabled’ een westers beladen begrip is.’

ERC

De ERC Consolidator Grant wordt ieder jaar toegekend aan de beste onderzoekers van Europa en is zeer competitief en prestigieus. Ongeveer 8% van de aangevraagde voorstellen wordt gehonoreerd. De beurs van 2 miljoen euro stelt Baár in staat om een nieuwe onderzoeksgroep op te bouwen waarin onder meer drie PhD’s, twee postdocs en verschillende internationale experts participeren.

Rosalind Franklin Fellow

Monika Baár is sinds 2009 verbonden aan de Faculteit der Letteren als een Rosalind Franklin Fellow en is een specialist op het vlak van de moderne geschiedenis en marginale groepen in het bijzonder. Baár is zeer succesvol in het verwerven van externe financiering. Onlangs ontving zij voor haar onderzoek naar de geschiedenis van het training en gebruik van blindengeleidehonden bijvoorbeeld een Wellcome Grant.

Laatst gewijzigd:19 augustus 2016 15:10

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Nieuw tijdschrift: Virtus

  Virtus is een onafhankelijk, multidisciplinair en meertalig peer-reviewed tijdschrift met artikelen over alle aspecten van de geschiedenis van de adel. Het is zojuist toegevoegd aan de tijdschriftenlijst van University of Groningen Press.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 10 oktober 2018

  Studenten bouwen mesohut

  In deze video vertellen studenten wat er zo interessant is aan mesolithische (Midden-Steentijd) onderkomens van ca. 7000 jaar geleden en waarom de experimentele archeologie een bijzonder inzichtelijke en verbazingwekkende subdiscipline is.