Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieActueel

Europese miljoenensubsidie voor poolonderzoek met Arctisch Centrum, Faculteit der Letteren

26 november 2014
Annette Scheepstra

Afgelopen week heeft de Europese Commissie een subsidie van 2,2 miljoen toegekend aan een consortium waarvan het Arctisch Centrum van de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen deel uitmaakt. Doel van het project EU-PolarNet. Connecting science with society is samen met wetenschappelijke en maatschappelijke partners uit zestien andere Europese landen een onderzoeksagenda voor de poolgebieden te ontwikkelen. Hierbij wordt tevens samengewerkt met instellingen uit Canada, Rusland en de Verenigde Staten.

Aandacht voor de menselijke component

Annette Scheepstra van het Arctisch Centrum is als coördinator nauw betrokken bij de aanvraag en vertelt: ‘Er is nu voor het eerst een project binnen het Europese onderzoeksprogramma dat geheel gericht is op poolonderzoek. Bijzonder is dat er speciale aandacht is voor de menselijke component, zowel binnen het onderzoek zelf, als voor het betrekken van de Arctische volkeren bij het onderzoek. Hier is lang weinig onderzoeksbudget voor geweest. Gelukkig komt er binnen het poolonderzoek naast bijvoorbeeld het klimaatonderzoek steeds meer aandacht voor deze menselijk kant. Wij zijn trots dat wij speciaal vanwege onze expertise op de menselijke component als partner binnen dit consortium zijn gevraagd’.

Opstellen onderzoeksagenda

Met de subsidie zal het consortium de komende vijf jaar niet alleen elkaar kunnen bezoeken, maar ook bijeenkomsten met stakeholders in de verschillende landen kunnen organiseren. Het uiteindelijke doel is het opstellen van een agenda die richting zal geven aan het Europese poolonderzoek in de komende decennia. Deze onderzoeksagenda zal naar verwachting vervolgens leiden tot onderzoeksprogramma’s met onderzoeksgelden en bijdragen aan het behalen van de Europese klimaatdoelstellingen.

Horizon2020

Het project is gefinancierd vanuit het Europese kaderprogramma Horizon2020, dat loopt tussen 2014 en 2020 en een budget heeft van 70 miljard. Dit kaderprogramma financiert zowel ‘vrij’ wetenschappelijk onderzoek als maatschappelijk uitdagend onderzoek op het vlak van bijvoorbeeld energie, gezondheid, veiligheid en klimaat.

Laatst gewijzigd:02 december 2014 11:13
printOok beschikbaar in het: English