Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieActueelNieuwsarchief

Monografie over de geschiedenis van de taal- en spraaktechnologie in Nederland en Vlaanderen

Wat is er sinds de eerst werkende computer ARRA II (1953, Nederlandse makelij) gebeurd op het gebied van de computertaalkunde? Leonoor van der Beek beschrijft in het boek ‘Van Rekenmachine tot Taalautomaat’ de geschiedenis van de taal- en spraaktechnologie in Nederland en Vlaanderen. Donderdag 11 februari wordt haar boek, dat ze in opdracht van de vakgroep Alfa-informatica aan de Rijksuniversiteit schreef, officieel openbaar gemaakt tijdens de 21e CLIN-dag in Gent.

Rekenen en vertalen

Al een jaar voordat ARRA II in gebruik werd genomen sprak bijzonder hoogleraar wiskunde Adriaan van Wijngaarden over rekenen en vertalen. Hij wees op het woord bank dat in het Engels ofwel bench ofwel bank kan zijn. Voor automatische vertaling zou een computer naar de omringende woorden moeten kijken om de beste vertaling te kiezen. Aldus van Wijngaarden 'is dit niet eenvoudig'.

‘Van Rekenmachine tot Taalautomaat’ is een monologie over de computer als rekenmachine tot (ver)taalautomaat. Aan de hand van de verhalen van pioniers uit het vak blikt het boek terug op de eerste 50 jaar van de computertaalkunde.

Achtergrond

Van september 2009 tot september 2010 interviewde Leonoor van der Beek deskundigen uit de taal- en spraaktechnologie. Van der Beek heeft Nederlands en Journalistiek gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen en is werkzaam als Research Manager bij het taaltechnologiebedrijf Q-go.

Contact: prof. dr. Gertjan van Noord (Alfa-informatica)

Laatst gewijzigd:19 september 2012 02:57