Over onsFaculteit der Letteren

Lezing van Dr. Frank Harbers, Fake news: acute dreiging of loos alarm?

Wanneer:do 20-09-2018
Waar:Universiteitsbibliotheek Binnenstad, Broerstraat 4
Fake news: acute dreiging of loos alarm?

Sinds de campagne van de huidige Amerikaanse president Donald Trump in 2016 kent iedereen de term: fake news of nepnieuws. Het wordt te pas en te onpas gebuikt in discussies over nieuws en journalistiek. Maar wat houdt fake news precies in? Is het een nieuw fenomeen of iets wat al zo oud is als nieuws zelf? Waarbij de hamvraag uiteindelijk is: hoeveel impact heeft fake news nu eigenlijk? Hebben we te maken met een marginaal verschijnsel dat onder andere door de media zelf is uitgegroeid tot een overtrokken hype of heeft fake news daadwerkelijk een belangrijke invloed op de manier waarop een democratische samenleving functioneert en zijn we in een feitenvrij tijdperk aanbeland?

Dr. Frank Harbers (Media Studies en Journalistiek, Rijksuniversiteit Groningen) zal proberen aan de hand van concrete voorbeelden en recent onderzoek dit fenomeen in zijn lezing te verhelderen.

• donderdag, 20 september 2018
  • 19.30 uur
  • Universiteitsbibliotheek Binnenstad, Broerstraat 4
  • Jantina Tammeszaal (4e verdieping)