Over onsFaculteit der Letteren

Wanneer:di 17-03-2015 10:00 - 21:30
Waar:In en rond Harmoniegebouw

10.00 - 12.30 uur: Lezingen

Jeanette den Toonderis sinds 2005 directeur van het Centrum voor Canadese studies van de Rijksuniversteit Groningen. Tevens is zij universitair docent Franse en Franstalige literatuur. Mevrouw Den Toonder geeft een lezing over Dany Laferrière, schrijver van wereldliteratuur in het Frans, afkomstig van Haïti en nu wonend in Noord-Amerika. Laferrière heeft veel gepubliceerd over thema’s als leven in ballingschap, identiteit en het schrijverschap. Tijdens haar lezing zal mevrouw Den Toonder ingaan op enkele aspecten van het werk van deze bijzondere Franstalige auteur die in 2013 lid is geworden van de Academie française

Agnès Mannooretonil, oud-student van de ENS, bevoegd docent en doctor in de Letteren.Titel van haar lezing is “Geen geheugen, geen land, hoe schep je een eigen literatuur? Kleine verkenning van de hedendaagse Franstalige Belgische literatuur”.

Lucie Rugers is docent aan de Hanzehogeschool (Hanze University of Applied Science) en contactpersoon voor bedrijven en handelsscholen in Frankrijk. Titel van de lezing: “Economisch potentieel van de francofonie”. Verder zal Janneke Pas, student aan de Hanzehogeschool vertellen over haar ervaringen tijdens een stage bij Disneyland Parijs. Bijzonder is dat ze daar heen ging zonder dat ze Frans kon spreken.

Zaal: Marie Lokezaal (Harmoniegebouw) - Inschrijving noodzakelijk, toegang gratis.

14.00 - 16.00 uur: Ludieke workshop creatieve expressie

Door Anièce Lawniczak, coordinator bij de Table ronde pour le français.

Mevrouw Lawniczak geeft een workshop waarin u leert spelen met de taal, dit gebeurt aan de hand van een aantal vooraf bepaalde woorden. Zo ontdekt u het plezier van het schrijven van gedichten en serieuze of humoristische verhalen. Ieder kan meedoen op zijn eigen niveau, individueel of in kleine groepen en vooral in een ongedwongen sfeer. Tip: Neem uw favoriete pen mee!

Zaal: T5  - Turftorenstraat 17 / 25 (bâtiment à côté de l'Harmoniegebouw) - Inschrijving noodzakelijk, toegang gratis.

19.30 - 21.30 uur: Quiz

In een vooral gezellige sfeer kunt u in deze quiz uw kennis testen van de francofone cultuur. Muziek, film, geschiedenis en cultuur, schrijf u individueel of per groep van 3 à 6 personen in en doe mee aan deze gezellige en tevens leerzame avond. Om aan deze quiz mee te doen kunt u zich individueel of in groepsverband (3 tot 6 personen) opgeven. Van de individuele opgaves worden ook groepjes gemaakt.

Locatie: Huis de Beurs (Vismarkt, Groningen). Inschrijving noodzakelijk, toegang gratis.

Informatie en aanmelding:

institutfrancais@rug.nl of (050) 363 61 06