Professor Reinoud Gosens ontvangt Open Competitie ENW-M-subsidie
Professor Reinoud Gosens van het Groningen Research Institute of Pharmacy (GRIP) heeft een Open Competitie ENW-M-subsidie ontvangen van de NWO ter waarde van EUR 323.000. De subsidie is voor zijn project ‘Modelling mast cell-neuron interactions driving neuroplasticity’.
M-subsidies zijn bedoeld voor vernieuwend, fundamenteel onderzoek van hoge kwaliteit en/of wetenschappelijke urgentie.

Modelling mast cell-neuron interactions driving neuroplasticity
Het perifere zenuwstelsel (PNS) speelt een cruciale rol in fysiologie en ziekte. Neuro-effector communicatie en neuroplasticiteit van de PNS zijn slecht bestudeerd, aangezien geschikte modellen ontbreken. De opkomst van menselijke pluripotente stamcellen (hPSC's) belooft veel om dit tekort op te lossen. Gosens zal hPSC-afgeleide PNS-neuronen gebruiken, geïntegreerd in organ-on-a-chip-systemen om co-culturen met cellen van de lokale micro-omgeving mogelijk te maken om neuro-effector-interacties te bestuderen en mechanismen die ten grondslag liggen aan neuroplasticiteit te onderzoeken.
Open Competitie ENW-M
De M-subsidie biedt onderzoekers de mogelijkheid om creatieve, risicovolle ideeën uit te werken en wetenschappelijke vernieuwingen tot stand te brengen die de basis kunnen vormen voor de onderzoeksthema’s van de toekomst.
Laatst gewijzigd: | 24 november 2021 11:21 |
Meer nieuws
-
20 mei 2025
Van oesterzwam tot overall
Een shirt van schimmels - of preciezer gezegd van mycelium textiel. Het zou een goede stap kunnen zijn richting een duurzamere mode-industrie. Tenminste: als het materiaal zó ontwikkeld kan worden dat het goed bruikbaar is voor kleding én...
-
20 mei 2025
Huishoudens kunnen uitstoot met 40 procent verlagen door gedragsverandering
Wanneer de rijkste huishoudens hun dagelijkse gewoontes aanpassen kan dat de totale uitstoot van broeikasgassen door huishoudens met 40 procent omlaag brengen.
-
19 mei 2025
Wetenschap Werkt | Recycling van rubber mogelijk dankzij revolutionaire methode
Hij ontving op 13 mei de Ben Feringa Impact Award (categorie onderzoekers): Francesco Picchioni , hoogleraar Chemische Technologie (FSE). Waarom hij deze prijs kreeg? Zijn belangrijke innovatie waarmee rubber zonder kwaliteitsverlies kan worden...