Medicijn om longblaasjes te herstellen
Professor Reinoud Gosens van het Groningen Research Institute of Pharmacy (GRIP) werkt samen met een internationaal team van toponderzoekers aan een antwoord op de vraag: waarom herstellen de longblaasjes bij mensen met COPD niet? Het onderzoek van Gosens en zijn team heet 'Op ontdekkingsreis naar de donkere kant van de long'. Als deze kant van de long dat geheim prijsgeeft, komt de droom van talloze mensen met een longziekte dichterbij: blijvend longherstel en geen benauwdheid meer.

In de longen komen ‘voorlopercellen’ voor. Dat zijn cellen die op stamcellen lijken. Samen met andere longcellen zorgen ze voor herstel van longweefsel na schade. Bij mensen met COPD doen de groeifactoren die de voorlopercellen aanzetten tot herstel het niet goed genoeg. Daarom is het belangrijk dat er nieuwe geneesmiddelen komen die ervoor zorgen dat het longweefsel herstelt.
Reinoud Gosens en zijn team hebben onderzocht hoe de genen in de longen van mensen met COPD zich gedragen. Zo konden zij op zoek gaan naar mogelijke geneesmiddelen, die ze vervolgens hebben getest op een ‘mini-long’. Lees het volledige nieuwsbericht en over de onderzoeksresultaten op de Longfonds-website.
Laatst gewijzigd: | 29 maart 2022 13:45 |
Meer nieuws
-
03 juli 2025
Erik Heeres ontvangt RUG Impact Innovator Excellence Award
Tijdens de RUG Ventures Innovation Day heeft Prof. dr. ir. Erik Heeres van de Faculty of Science and Engineering (RUG) de Impact Innovator Excellence Award ontvangen.
-
02 juli 2025
Investering van € 30 miljoen voor RUG spin-off Portal Biotech
Portal Biotech, een pionier op het gebied van eiwitidentificatie en -sequencing met behulp van nanoporiën, heeft een bedrag van € 30 miljoen aan serie A-financiering opgehaald. De financiering zal worden gebruikt voor de commerciële uitrol en...
-
01 juli 2025
‘Geef zeehonden de ruimte’
De Waddenzee verandert voortdurend. De lokale dieren hebben adaptaties nodig om te overleven in een omgeving die is vormgegeven door de getijden. Door de zeehonden in het gebied te onderzoeken zijn PhD-onderzoekers Margarita Méndez-Aróstegui en...