Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculty of Science and Engineering

De Rijksuniversiteit op het Noorderzonfestival

Het evolutiepaviljoen, moleculaire motoren en suiker
09 augustus 2017

Op 17 augustus barst het 11-daagse Noorderzon Performing Arts Festival los in het mooie Noorderplantsoen. Dit jaar komen jong en oud dankzij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een stuk slimmer thuis van het Groningse internationale kunstenfestival. De RUG biedt met partners drie kindercolleges, een evolutiepaviljoen, zes wetenschappelijke lezingen en een debat. Dé kans om voor een klein prijsje je kennis bij te spijkeren op/onder de (Noorder)zon.

Evolutiepaviljoen 'Evolve'

Waarom hebben pissebedden kieuwen? En wat moeten wij met onze blindedarm? Het komt door evolutie. Eind augustus komen evolutiebiologen van over de hele wereld bijeen op de RUG voor een internationale conferentie. Daarom openen we op Noorderzon een paviljoen over evolutiebiologie. Paviljoen Evolve laat van 20 t/m 24 augustus zien hoe evolutie werkt, met interactieve opstellingen, experimenten en doorlopend interactief onderzoek. Bouw mee met de grote DNA-sculptuur of ga mee op safari en ontdek hoe planten en dieren zich aanpassen aan de stad. Prangende vragen kun je stellen in het evolutiecafé. Of kom luisteren naar de flitslezingen van onze wetenschappers.

Verleidingsdans

’s Avonds is er een mix van kunst en wetenschap in de theatervoorstelling De Balts; een verleidingsdans van dieren. Het programma is ontwikkeld door Science LinX – het science center van de RUG – in samenwerking met biologen van het Groningse Instituut voor Evolutionary Life Sciences (GELIFES), en ondersteund door de European Society for Evolutionary Biology. De toegang tot Evolve 'op Zuid' is gratis, m.u.v. de theatervoorstelling.

Rotor Kindercolleges

Elk jaar organiseert de RUG Scholierenacademie drie toffe kindercolleges op Rotor; het programma voor jonge gasten op Noorderzon. Voor slechts €3 pp. schuiven 8 tot 12-jarigen om 17:30 uur aan in de Horatiotent voor één van deze colleges:

18 augustus - Wat is suiker eigenlijk?: Iedereen heeft er van gehoord, en de meeste mensen vinden het lekker: suiker! Suikers komen in vele soorten en maten voor, en niet alleen maar in je eten. Terwijl iedereen weet dat je niet teveel moet snoepen, zijn sommige suikers juist gezond. RUG-onderzoeker Marthe Walvoort is gespecialiseerd in de chemie van suikermoleculen. Tijdens dit kindercollege laat ze je kennismaken met de wondere wereld van de suikers.
19 augustus - Moleculaire motoren in een notendop: In 2016 is de Nobelprijs voor Scheikunde toegekend aan professor Ben Feringa van de Rijksuniversiteit Groningen voor de ontwikkeling van nanomotoren: auto’s van moleculen die 1.000.000.000X kleiner zijn dan de dikte van je haar. Hoe hebben ze dit onderzoek gedaan? En kunnen we de nanomotoren ooit inzetten als hulp-medicijn? Twee collega’s van Feringa, Erik Pinxterhuis en Paco Visser, leggen dit tijdens een kinderlezing uit.
20 augustus - Een monster onder je bed?: Heb je wel eens een monster onder je bed gezien, of je telefoon voelen trillen terwijl ie helemaal niet overging? Je bent niet gek: dat heeft gewoon te maken met hoe je hersenen werken. Ze doen voortdurend een 'raadspelletje' en proberen te raden wat alle prikkels die via je zintuigen binnenkomen betekenen. Hersens maken slim gebruik van informatie uit je geheugen en je omgeving. In dit kindercollege leer je er alles over van onderzoeker Jacob Jolij.

Wetenschap en debat

Kun je niet wachten tot de colleges weer beginnen in september? Van 21 t/m 26 augustus schotelen de Rijksuniversiteit Groningen en Studium Generale je op Noorderzon zes wetenschappelijke lezingen en een kunstendebat voor. Op wisselende locaties in het Noorderplantsoen; toegangsprijzen variëren van €3 tot €7,50 pp.
 • 21 aug: Ewald Engelen (Studium Generale), Wiens schuld is het?
 • 22 aug: Dr. Thijs Lijster (RUG), Kleist, Kafka en Coetzee over de ‘uitzonderingstoestand’
 • 23 aug: Lectures and debate (RUG), Follow the leader? Debat over de invloed van kunst op politiek en maatschappij met oa. Pascal Gielen (Universiteit van Antwerpen), Julian Hetzel (theatermaker) en Mark Yeoman (Noorderzon)
 • 23 aug: Boris Nikolai Konrad (Studium Generale), The Science and Methods of Memory Champions
 • 24 aug: Prof. dr. Liesbeth Korthals Altes (RUG), De schrijver als luis in de pels
 • 25 aug: Dr. Melanie Schiller (RUG), Soundtracking Germany -70 years of imagining the nation from Schlager to Techno
 • 26 aug: Drs. Ronald Hünneman (RUG), De kunst van het genot

De 27e editie van Noorderzon vindt plaats van donderdag 17 t/m zondag 27 augustus 2017. Het volledige programma met informatie over locaties en aanvangstijden staat op www.noorderzon.nl.

Laatst gewijzigd:09 juli 2018 10:35

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 05 september 2018

  Broedplaats voor slimme technologie

  ‘Samenwerking tussen De Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en industrie op het gebied van slimme technologie leidt tot innovatie en nieuwe bedrijvigheid.’ Dat zegt Hugo Velthuijsen, directeur van het Marion van Os Centrum voor Ondernemerschap...

 • 24 augustus 2018

  Bart van Wees benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

  Prof.dr.ir. Bart van Wees is donderdag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.