Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculty of Science and EngineeringFaculty News

1,5 miljoen euro voor effect beweging op Alzheimer

03 november 2014

Het ZonMw-programma Memorabel heeft 1,5 miljoen euro toegekend aan het onderzoeksproject ‘Train the sedentary brain: move smart to reduce the risk of dementia’. Het pre-klinische deel hiervan staat onder leiding van prof.dr.Eddy van der Zee van het Centre for Behaviour and Neurosciences (Rijksuniversiteit Groningen).

Van der Zee gaat de onderliggende mechanismen onderzoeken van de werking van goed bewegen op de hersenen. Dit gebeurt aan de hand van muizen met Alzheimer die verschillende bewegingsinterventies krijgen. Deze interventies sluiten zo goed mogelijk aan bij de interventies die met Alzheimer patiënten uitgevoerd gaan worden. De muizen moeten inzicht verschaffen over de onderliggende mechanismen van de werking van goed bewegen op het brein.

De andere partners in het onderzoeksproject zijn: de Universiteit van Amsterdam (Neuropsychologie), de Radboud Universiteit (Geriatrie), en het University Medical Center Groningen (Bewegingswetenschappen en Neurologie).

Project op website ZonMw

Laatst gewijzigd:01 februari 2017 01:29
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 05 september 2018

  Broedplaats voor slimme technologie

  ‘Samenwerking tussen De Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en industrie op het gebied van slimme technologie leidt tot innovatie en nieuwe bedrijvigheid.’ Dat zegt Hugo Velthuijsen, directeur van het Marion van Os Centrum voor Ondernemerschap...

 • 24 augustus 2018

  Bart van Wees benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

  Prof.dr.ir. Bart van Wees is donderdag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.