Drie NWO ENW-M subsidies voor FSE onderzoekers
Drie projecten van onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering (RUG) hebben een ENW-M subsidie ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Dr. Kristina Haslinger en dr. Thomas Hackl ontvangen EUR 750.000 voor onderzoek naar naar schimmels in het aardappelmicrobioom. Prof. Adriaan Minnaard en dr. Marion Nicolaus ontvangen EUR 400.000 voor respectievelijk het modificeren van koolhydraten en onderzoek naar de camouflage-strategieën van een zoetwatervis in Nederland.
De ENW M-subsidie biedt onderzoekers de mogelijkheid om creatieve, risicovolle ideeën uit te werken en wetenschappelijke vernieuwingen tot stand te brengen in alle disciplines van de Exacte en Natuurwetenschappen.
Wie ben je en wat doe je? Kennismaken met schimmels in het interne aardappelmicrobioom
Dr. Kristina Haslinger en dr. Thomas Hackl
Alle planten herbergen microben die bijdragen aan hun gezondheid en veerkracht. Sommige microben leven aan de buitenkant van de plant, andere binnenin het weefsel. Onderzoek heeft aangetoond dat dit interne microbioom minder variabel is tussen groeiseizoenen, leeftijd en generaties van planten. Aangezien aardappelen worden vermeerderd via hun knollen, veronderstellen onderzoekers dat het uitrusten van deze knollen met een gezond microbioom hun weerbaarheid tegen infecties en de gevolgen van klimaatverandering zal vergroten. In deze studie streven onderzoekers ernaar om meer te leren over schimmels in het knolmicrobioom en om voorspellingen te kunnen doen over hun biologische rol voor de volgende aardappelgeneratie.
Nieuw licht op het modificeren van koolhydraten
Prof. dr. ir. Adriaan Minnaard
Koolhydraten zijn overal. Ze zijn essentieel voor het herkennen van indringers door ons immuunsysteem en ook in het contact tussen de cellen van het menselijk lichaam. Het is dus belangrijk koolhydraten te bestuderen, zowel om hun functie te begrijpen alsook als basis voor nieuwe medicijnen en vaccins. Koolhydraten worden echter geïsoleerd als complexe mengsels en dat maakt het onmogelijk individuele componenten te bestuderen. Dit voorstel mikt op het chemisch maken van goed gedefinieerde koolhydraten en deze te merken zodat ze kunnen worden gevolgd in cellen en weefsels.
Verborgen blijven in een veranderende wereld: Het evolutionaire voordeel van de camouflage-strategieën van vissen
Dr. Marion Nicolaus
Milieuveranderingen verminderen de effectiviteit van camouflage-strategieën van dieren, die cruciaal zijn voor hun overleving. Hoewel plasticiteit in camouflage-strategieën de aanpassing aan deze veranderingen kan bevorderen, begrijpen wij de mate van plasticiteit en het evolutionaire voordeel van de camouflage-strategieën van veel diersoorten niet. Dit project onderzoekt de camouflage-strategieën van een zoetwatervis in Nederland. We zullen de plasticiteit, het overlevingsvoordeel en de impact van stressoren in het milieu op camouflage-strategieën bestuderen via veldonderzoek en experimenten. Door nieuwe inzichten te verschaffen over het aanpassingsvermogen van vis-camouflage in een veranderende wereld, zal ons project belangrijke bevindingen opleveren voor de ecologie van dieren en natuurbehoud.
Lees meer
Van aardappelmicrobioom to zwaartekrachtgolven: 21 projecten van start bij Open Competitie ENW-M (NWO)
Laatst gewijzigd: | 06 mei 2025 12:05 |
Meer nieuws
-
01 juli 2025
‘Geef zeehonden de ruimte’
De Waddenzee verandert voortdurend. De lokale dieren hebben adaptaties nodig om te overleven in een omgeving die is vormgegeven door de getijden. Door de zeehonden in het gebied te onderzoeken zijn PhD-onderzoekers Margarita Méndez-Aróstegui en...
-
30 juni 2025
David Lentink partner in internationaal onderzoeksproject naar diernavigatie
Prof. dr. David Lentink is partner in het NaviSense project dat van de Duitse overheid 54,7 miljoen euro toegekend heeft gekregen voor onderzoek naar de mechanismen die dieren gebruiken om te navigeren en hoe deze mechanismen technologie kunnen...
-
26 juni 2025
Prof. Adri Minnaard ontvangt RSC Chemistry Biology Interface Horizon Prize met Lipidomics team
Prof. dr. Adri Minnaard is met het ‘Lipidomics Team’ waar hij deel van uitmaakt, uitgeroepen tot winnaar van de Chemistry Biology Interface Horizon Prize van de Royal Society of Chemistry (RSC).