Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieProfielwerkstukAlfasteunpuntKlassieke talen

Hercules of Herakles

Hercules is al eeuwenlang een bekende held. Er zijn plaatsen naar hem vernoemd, boeken over hem geschreven, tekenfilms over hem gemaakt en allerlei soorten bedrijven dragen graag de naam Hercules omdat het staat voor kracht en heldendom. De belangrijkste aantrekkingskracht van het verhaal is waarschijnlijk dat het nooit saai of ouderwets is geworden. Het verhaal nu lezen is net zo spannend als dat het eeuwen geleden was. En wie wil er nu niet voor een profielwerkstuk voor school een spannend verhaal lezen? Hercules is een onderwerp voor je werkstuk waar je jezelf veel plezier mee doet. Het maakt daarbij niet uit of je liever Grieks gebruikt dan Latijn. De mythe kwam zowel voor in de Griekse oudheid als in de Romeinse tijd. Alleen heette Hercules bij de Grieken Herakles.

Dertiende-eeuwse afbeelding van Hercules die de leeuw verslaat.
Dertiende-eeuwse afbeelding van Hercules die de leeuw verslaat.

Het leven van Hercules

Wat was nu in het kort het verhaal van Hercules? Het leven van Hercules begon meteen al onstuimig. Verwekt door overspel van zijn vader Zeus, moest Hercules al vroeg voor zijn leven vechten toen de jaloerse Hera twee slangen zijn wiegje instuurde. Hercules’ kracht bleek direct al: hij wurgde de slangen. Later trouwde deze held met Megara en met haar kreeg hij een aantal kinderen. Toen werd Hercules gek. Hij vermoordde in zijn waanzin zijn vrouw en kinderen en het enige dat hij kon doen om zichzelf te redden was in dienst treden van zijn neef, de koning Eurystheus. Hij werd verplicht alle taken uit te voeren die hij opgedragen kreeg. In opdracht van Eurystheus moest Hercules twaalf moeilijke werken verrichten. Enkele van die opdrachten waren bijvoorbeeld: het doden van de leeuw van Nemea, het doden van een veelkoppige slang, het wegjagen van afschrikwekkende vogels en het ophalen van Cerberus, de driekoppige hond, uit de onderwereld. In alle gevallen waren het niet zomaar tegenstanders, maar monsters met bovennatuurlijke gaven die met een combinatie van wijsheid en kracht uitgeschakeld moesten worden. Hercules liet het niet bij deze twaalf opdrachten, hij verrichte ook andere heldendaden. Zo overwon hij bijvoorbeeld een onverslaanbaar geachte reus. Later in zijn leven overkwamen hem nog diverse andere bizarre avonturen. En zeker zijn dood is opmerkelijk! Via een ingewikkeld misverstand vond hij een pijnlijke dood. Na zijn dood werd hij beloond voor zijn heldendaden en werd Hercules een god. Hij mocht leven op de berg Olympus.

Hercules haalt Cerberus op
Hercules haalt Cerberus op

Een profielwerkstuk over Hercules

Als je Hercules neemt als onderwerp voor je profielwerkstuk kun je heel wat kanten op. Je kunt je natuurlijk op het 'originele' verhaal storten en uitzoeken wat het verhaal nu eigenlijk betekent, waarom het verhaal nog steeds gelezen en verteld wordt, maar je zou ook kunnen kijken naar hoe moderne versies van het verhaal eruitzien. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Disneyversie van Hercules? Is deze tekenfilmversie trouw gebleven aan het verhaal? Wat is er weggelaten en veranderd? Waarom hebben ze dat gedaan? Ook een onderzoekje naar kunstvoorwerpen en schilderijen waar Hercules op staat afgebeeld behoort tot de mogelijkheden. Of ga je schrijven over de talloze toneelbewerkingen die in de loop der eeuwen verschenen en opgevoerd zijn?

Vragen of interesse?

Heb je vragen over dit onderwerp of een andere vraag? Mail dan gerust naar alfasteunpunt@rug.nl.

Als je dit onderwerp interessant vindt, kijk dan eens op de website van de studie Griekse en Latijnse Talen en Cultuur.
Neem ook eens een kijkje bij een open dag van de RUG. Je kunt ook een webklas volgen.

Laatst gewijzigd:25 juli 2018 11:59