Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieProfielwerkstukAlfasteunpuntFrans

De Franse film

De gebroeders Lumière
De gebroeders Lumière

Als je naar de film gaat, is de kans groot dat je een kaskraker uit de koker van Hollywood gaat zien. Toch worden er op Europese bodem ook veel prachtige films gemaakt. Met name Frankrijk heeft een reputatie hoog te houden als het gaat om kwalitatieve cinema. In 2011 won de Franse stomme film The Artist zelfs vijf Oscars! Dat goede films ook een commercieel succes kunnen zijn bewees het prachtige en komische drama Les Intouchables, tevens uitgebracht in 2011. Wie heeft die nou niet gezien?

Kortom, de film is een booming business in Frankrijk. Jaarlijks worden er meer dan tweehonderd nieuwe films uitgebracht en gepresenteerd op vele filmfestivals, waarvan het festival van Cannes de bekendste is. Hier zie je elk jaar ook veel bekende Hollywoodsterren rondlopen. Maar wat typeert de Franse film nu eigenlijk en waarom zijn deze films zo goed? Je leest er alles over in dit artikel!

Een kleine geschiedenisles

Al vanaf het eerste begin staat Frankrijk met de neus vooraan als het om films gaat. Je hebt waarschijnlijk wel gehoord van de gebroeders Lumière. Zij waren Franse zakenmannen en heuse filmpioniers. Samen vonden zij de cinématographe uit, het eerste projectieapparaat ter wereld. Daarmee werden zij één van de grondleggers van de cinematografie. Op 22 maart 1895 werd hun eerste film vertoond, die ging over een aanstormende trein. Naar verluidt brak er paniek uit in de zaal: de trein leek levensecht! Hierna begonnen de broers aan een succesvolle wereldtournee. Sindsdien is Frankrijk niet meer weg te denken uit de filmwereld.

In de beginperiode van de cinema kwam ruim tachtig procent van alle films uit Frankrijk. Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914 kwam de filmproductie in Frankrijk echter vrijwel stil te liggen. Dit was tevens de periode waarin Hollywood snel opkwam. Hoewel er in het Interbellum sprake was van een kleine opleving van de Franse film, stortte de industrie gedurende de Tweede Wereldoorlog wederom in. Vanaf de jaren zestig besloten Franse regisseurs het anders te doen. Er ontstond een heuse nieuwe stroming genaamd "Nouvelle Vague", waarvan de actrice Brigitte Bardot hét boegbeeld was. Sindsdien heeft de Franse film wisselende tijden gekend. Toch heeft de Franse film, met name in Europa, tegenwoordig weer een goede naam. Dit is mede te danken aan het succes van de afgelopen decennia, met films als The Artist en Les Intouchables.

Brigitte Bardot
Brigitte Bardot

De Franse film als onderwerp voor jouw profielwerkstuk

Met jouw profielwerkstuk over de Franse film kan je meerdere kanten op. Als je geïnteresseerd bent in Geschiedenis, kan je proberen te verklaren waarom de Franse filmindustrie in de twintigste eeuw bloeiperiodes en tijden van verval heeft gekend. Was dit enkel te wijten aan de Wereldoorlogen, of speelden er op de achtergrond misschien ook andere zaken? Wil jij jouw profielwerkstuk graag bij het vak CKV schrijven, dan kan je kiezen voor een vergelijkend onderzoek. Wat zijn de verschillen tussen de Franse film en Hollywood, andere Europese cinema of tussen Franse films uit verschillende tijden? Ook kan je kijken naar wat de Franse films nu typeert, bijvoorbeeld decors en dialogen. Tot slot kan je, als je meer interesse hebt voor de Franse taal, kijken naar het taalgebruik in Franse films. Wat valt je op? Is het anders dan het Frans dat Fransen in het dagelijks leven spreken? Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijke invalshoeken, dit zijn slechts enkele suggesties.

Kom naar de Franse filmmiddag!

Het Alfasteunpunt organiseert regelmatig filmmiddagen, niet alleen met Frans als onderwerp, maar bijvoorbeeld ook Duits, filosofie en sociologie. Een van de Franse filmmiddagen ging over Les Héritiers, waarin een geschiedenisdocente een klas vol moeilijke pubers te verwerken krijgt. De docente, Mevrouw Guéguen, laat zich echter niet kisten en schrijf haar klas in voor een projectwedstrijd met een zwaar onderwerp: kinderen en jongeren die slachtoffer werden van de Holocaust. Weet zij de klas op deze manier bij elkaar te brengen?

Houd de website van de RUG in de gaten voor actuele informatie over de filmmiddagen.

Heb je vragen over dit onderwerp of over de voorstellingen? Dan kun je contact opnemen met het Alfasteunpunt: alfasteunpunt@rug.nl.

Laatst gewijzigd:03 juli 2018 15:43