Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieStudieondersteuningProfielwerkstukAlfasteunpuntInformatie voor docenten

Interculturele effectiviteit

.
.

Steeds vaker komen we in contact met mensen met een andere culturele achtergrond en een andere taal. Ook op veel scholen zitten leerlingen met verschillende achtergronden. Hierdoor kunnen docenten in allerlei interculturele situaties belanden. En hoe ga je daarmee om? Sensitiviteit voor cultuurverschillen is essentieel in een internationale omgeving. De RUG helpt mensen hun interculturele sensitiviteit te ontwikkelen en te verbeteren door middel van de Interculturele Effectiviteit Training (IET).

Wat is de Interculturele Effectiviteit Training?

De IET zorgt ervoor dat je je bewuster wordt van interculturele situaties en leert je beter omgaan met deze situaties. Er zijn vijf aspecten belangrijk om goed om te gaan met interculturele situaties:

  • culturele empathie
  • open-mindedness
  • sociaal initiatief
  • emotionele stabiliteit
  • flexibiliteit

Zodra je voor jezelf kunt inschatten hoe je scoort bij deze aspecten en hoe je ze kunt verbeteren, kun je ook beter omgaan met leerlingen uit andere culturen. De IET onderscheidt zich van andere trainingen doordat het gericht is persoonlijke competenties, wetenschappelijk onderbouwd is en ervan uit gaat de competenties universeel zijn en het dus niet uit met welke cultuur je te maken krijgt. Op de website van IET vind je meer informatie. Nog meer weten of hulp nodig bij een situatie? Mail dan naar alfasteunpunt@rug.nl.

Laatst gewijzigd:22 november 2017 11:12