Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Profiel Prijzen en toekenningen

Leden van De Jonge Akademie

De Jonge Akademie is een dynamisch en innovatief platform van jonge topwetenschappers met visie op wetenschap en wetenschapsbeleid. De Jonge Akademie organiseert inspirerende activiteiten voor verschillende doelgroepen op het gebied van interdisciplinariteit, wetenschapsbeleid en wetenschap en maatschappij.

Website dejongeakademie.nl


Dr. Saskia Peels-Matthey

foto van Saskia Peels
Dr. Saskia Peels-Matthey

Saskia Peels-Matthey (1982) is universitair docent Oudgriekse taal- en letterkunde aan de Faculteit der Letteren. Saskia Peels-Matthey doet onderzoek naar religie in de Griekse oudheid. Ze is in het bijzonder geïnteresseerd in wat ‘geloven in goden’ voor de Grieken inhield, welke invloed hun geloof had op hoe zij hun handelen en hun wereldbeeld vormgaven, en hoe dat door de tijd heen veranderde. Ze werkt onder meer aan een NWO Veni-project over polytheïsme (het geloof in meerdere goden) in de Griekse oudheid. Ook schrijft ze in samenwerking een monografie over rituelen waarin mensen zich directe interactie met en nabijheid van goden voorstelden, en religieuze verbeelding bij die rituelen. Peels-Matthey gebruikt graag inzichten van andere disciplines, zoals cognitieve taalkunde, psychologie en kunstmatige intelligentie om haar onderzoeksvragen te beantwoorden.

Dr. Ward Rauws

foto van Ward Rauws
Dr. Ward Rauws

Ward Rauws (1985) is universitair docent Planologie bij de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen. Ward Rauws onderzoekt hoe planologen ingrijpende uitdagingen zoals klimaatverandering, de energietransitie en de vergrijzing kunnen sturen terwijl hun invloed beperkt is. Ook analyseert hij hoe planologen slimmer gebruik kunnen maken van de ervaringskennis en vindingrijkheid van bewoners en gebruikers. Hierdoor ontstaat een nieuw perspectief op de maatschappelijke betekenis van planning: ruimtelijke ingrepen en beleid dienen niet enkel om problemen op te lossen die we kennen en begrijpen, maar bereiden steden ook voorop het onbekende en onverwachte. Rauws is verheugd met z’n benoeming: "Ik ben zeer vereerd met mijn toetreding tot De Jonge Akademie. Ik kijk ernaar uit de geografie en planologie te vertegenwoordigen en me in te zetten voor beter beleid op het vlak van duurzaamheid, team science en transdisciplinair onderzoek.

Dr. Léonie de Jonge

Léonie de Jonge
Léonie de Jonge

Léonie de Jonge is Universitair Docent in European Politics & Society aan de Faculteit der Letteren. Ze studeerde International Relations aan Cornell College in Iowa, om vervolgens zowel haar Master als PhD in Politics & International Relations aan de University of Cambridge te behalen. Haar PhD was gefocust op het succes en falen van rechts-populistische partijen in de Benelux-landen. De Jonge probeert de opkomst en normalisatie van extreemrechts in de eenentwintigste eeuw te begrijpen. In 2021 sloot ze zich aan bij Young Academy Groningen. Hier focust ze zich op academische vrijheid en het verwezenlijken, behouden en beschermen hiervan.

Prof. dr. Lisa Herzog

Lisa Herzog werkt op het snijvlak van politieke filosofie en economisch denken. Tussen 2016 en 2019 was ze hoogleraar politieke filosofie en theorie aan de Technische Universiteit München, sinds 2019 is ze werkzaam aan de Faculteit Wijsbegeerte en het Centrum voor Filosofie, Politiek en Economie van de RUG. Herzog heeft gepubliceerd over de filosofische dimensies van markten (zowel historisch als systemisch), liberalisme en sociale rechtvaardigheid, ethiek in organisaties en de toekomst van werk. De huidige focus van haar werk ligt bij democratie op de werkvloer, beroepsethiek en de rol van kennis in democratieën. Andere thema’s die haar na aan het hart liggen zijn diversiteit en interdisciplinariteit. Daarnaast is ze lid van Young Academy Groningen.

Dr. Else Starkenburg

Dr. Else Starkenburg
Dr. Else Starkenburg

Else Starkenburg voltooide haar PhD aan het Kapteyn Astronomisch Instituut van de RUG. Van 2012 tot 2014 was ze postdoc aan de Universiteit van Victoria in Canada. Daarna verhuisde ze naar het Leibniz Instituut voor Astrofysica in Duitsland en begon daar haar eigen onafhankelijke onderzoeksgroep. Sinds september 2020 is ze weer terug als tenure-track staflid aan het Kapteyn Instituut en werkt daar samen met een PhD-student en andere leden van het instituut. Haar interesses betreffen de vroege geschiedenis van de Melkweg en omliggende sterrenstelsels. Verschillende projecten van Starkenburg zijn gericht op de eerste generaties van sterren in deze stelsels, die waardevolle informatie bevatten over de kindertijd van ons Melkwegstelsel en over de omstandigheden in het vroege heelal in het algemeen.

Prof. mr. dr. Michel Vols

Prof. mr. dr. Michel Vols
Prof. mr. dr. Michel Vols

Jurist Michel Vols (1984) onderzoekt de delicate balans tussen het effectief aanpakken van verstoringen van de openbare orde en de eerbiediging van mensenrechten.

Hij combineert klassieke rechtswetenschap met vernieuwende (gedragswetenschappelijke) theorieën en innovatieve (data science) methodologieën. Zo verzamelt en analyseert hij met behulp van kunstmatige intelligentie legal big data om patronen en determinanten te vinden binnen juridische besluitvorming. Vols wil zich binnen de De Jonge Akademie inzetten voor het in contact brengen van mensen uit wijken met sociale, fysieke en economische problemen met wetenschappers.

Dr. Nanna Hilton

Dr. Nanna Hilton
Dr. Nanna Hilton

Nanna Haug Hilton (1981) is gespecialiseerd in sociolinguïstiek. Zij betrekt het publiek actief bij haar onderzoek, bijvoorbeeld door samen met niet-wetenschappers onderzoek te doen en hiervoor moderne middelen in te zetten zoals apps. Daarnaast presenteert ze de RUG-podcast In de wetenschap en werkte ze mee aan twee MOOCs. Hilton heeft het bachelor programma Minorities & Multilingualism aan de RUG mede-ontwikkeld, en in een klein team de master Multilingualism opgezet. In lijn met haar onderzoek wil Hilton zich ook binnen De Jonge Akademie inzetten voor citizen science projecten.

Prof. dr. Marie-José van Tol

Dr. Marie-José van Tol
Dr. Marie-José van Tol

Marie-José van Tol (1980) onderzoekt de rol van de hersenen en cognitie bij het ontstaan en voortbestaan van psychische stoornissen, zoals depressie en angst, en specifieke symptomen zoals suïcidaliteit. Met haar team wil ze behandeling en preventie van psychische problemen verbeteren, bijvoorbeeld door beter te kunnen voorspellen voor wie welke behandeling het beste werkt. Verder zet Van Tol zich in voor het betrekken van een groter publiek bij wetenschap. In 2017 zette ze samen met de Hersenstichting een publiekslab op, waarin ze lieten zien en ervaren dat mensen met een prikkelbare stemming onbewust meer letten op negatieve informatie dan op positieve informatie. Van Tol wil bij De Jonge Akademie onder andere verkennen wat voor jonge onderzoekers het effect is van kleine en grotere collaboratieve beurzen. Van Tol ontving eerder de Heineken Young Scientist Award.


Laatst gewijzigd:08 februari 2024 10:04
View this page in: English