De Nobelprijs
De Nobelprijs wordt algemeen beschouwd als de meest prestigieuze beloning op het gebied van literatuur, geneeskunde, natuurkunde, scheikunde, vrede en economie. Voor een wetenschapper is het een grote eer en een erkenning voor vele jaren onderzoek.
Ook de Rijksuniversiteit heeft een aantal Nobelprijswinnaars voortgebracht. De bekendste hiervan zijn Ben Feringa (scheikunde) en Frits Zernike (natuurkunde).
Ben Feringa en de molecuulmachientjes
Ben Feringa kreeg in 2016 de Nobelprijs voor Scheikunde. In 1999 ontdekte hij de ‘moleculaire motor’, een door licht voortgedreven roterende molecuul. Het afleveren van geneesmiddelen in het lichaam is een van de mogelijke toepassingen van deze motoren.
Voor deze belangrijke ontdekking ontving Feringa samen met twee collega-wetenschappers in 2016 de Nobelprijs.
Frits Zernike onder de loep
Frits Zernike was vanaf 1915 hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn uitvinding van de fasecontrastmicroscoop zorgde voor een doorbraak: het was nu mogelijk om levende cellen en bacteriën onder een microscoop te bestuderen.
Voor zijn uitvinding van de fasecontrastmicroscoop kreeg Frits Zernike in 1953 de Nobelprijs voor de Natuurkunde.
Andere nobelprijswinnaars
Minder bekend maar ook verbonden aan de RUG waren twee andere Nobelprijswinnaars: Heike Kamerlingh Onnes (natuurkunde, 1913) en Albert Szent-Györgyi (medicijnen, 1937). Beiden deden ze belangrijk onderzoek aan de Groningse universiteit waarvoor ze later een Nobelprijs zouden ontvangen.
Wat had Szent-Györgyi met paprika’s? Waarom had Kamerlingh Onnes het koudste lab van Leiden? Lees er hier meer over...
Laatst gewijzigd: | 20 april 2023 10:54 |