Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Scholierenacademie Students Profielwerkstuk

Nederlands

Nederlands is een stuk breder dan de argumentatieschema’s, vertelperspectieven en drogredenen die je van je lessen Nederlands kent. Wist je bijvoorbeeld dat je ook onderzoek kunt doen naar liedteksten, inclusief taalgebruik of gesprekken tijdens dates? Als je het Nederlands onderzoekt, ben je hoe dan ook bezig met taal, maar er zijn drie verschillende invalshoeken. Dit zijn literatuur, taalkunde en communicatie. Elk onderdeel brengt zijn eigen manier van onderzoek met zich mee. Bedenk daarom met welke bril je naar de taal wil kijken.

Met je neus in de boeken en midden in de maatschappij

Ben je dol op verhalen en maak je je druk over maatschappelijke kwesties? Dan is een profielwerkstuk op het gebied van literatuur iets voor jou. Binnen de literatuur worden teksten bestudeerd. Dit kunnen boeken zijn, maar ook gedichten, toneelteksten of liedteksten. Aan de hand van teksten kun je veel zeggen over de maatschappij. Kunnen dystopische romans over klimaatverandering bijvoorbeeld helpen om de toekomst een beetje te veranderen? Je kunt ook oudere teksten bestuderen. Dan kan een koppeling met het vak geschiedenis interessant zijn. Door teksten uit vroegere tijden te bestuderen, kun je veel te weten komen over het verleden. Waarom verstopten toneelschrijvers in de renaissance bijvoorbeeld geheime boodschappen in hun toneelstukken? Binnen de literatuur is vaak meer dan één antwoord te verzinnen op een vraag. Dus als je een beetje van filosoferen houdt, is de literatuur zeker een goede keuze voor jou!

Taal als veranderend systeem

Puzzel je graag, ben je altijd op de hoogte van de nieuwste slang of lijkt het je leuk om talen met elkaar te vergelijken? Dan ben je bij de taalkunde aan het goede adres. Binnen de taalkunde kijk je naar de structuur, klanken en betekenis van taal. Hoe is het Nederlands eigenlijk opgebouwd? Hoe komt het dat taal verandert? Waarom is het cringe als je vader ‘hé man bro’ zegt? Er valt ook veel te ontdekken op het gebied van uitspraak. Waarom spreken we woorden niet altijd gewoon uit zoals ze geschreven staan? Het woord ‘tandpasta’ spreken de meeste mensen bijvoorbeeld uit als ‘tampesta’. Een profielwerkstuk binnen de taalkunde kan ook heel leuk zijn als je een N-profiel hebt. Het onderzoek is namelijk een stuk exacter dan in de hoek van de literatuur. Taal is een veranderend systeem dat jij als onderzoeker kunt uitpluizen.

Wat zeg je???

Houd je van discussiëren, ben je benieuwd hoe kinderen taal leren of volg je politieke debatten op de voet? Binnen de communicatie kijk je naar hoe we onze taal gebruiken. We begrijpen elkaar vaak zonder dat we expliciet zeggen wat we bedoelen. Hoe kan dat? Aan de andere kant kan er ook miscommunicatie ontstaan. Waarom kun je in een appgroep bijvoorbeeld de indruk krijgen dat iemand boos is terwijl diegene dat niet zo bedoelt? Sommige onderwerpen hebben overlap met meerdere onderdelen van het Nederlands. Je kunt bijvoorbeeld onderzoek doen naar hoe kinderen een taal leren. Dit heeft raakvlakken met zowel communicatie als taalkunde. Het is dus niet zo dat de drie onderdelen strikt van elkaar gescheiden zijn. Ze kunnen elkaar juist mooi aanvullen!

Wil je meer inspiratie opdoen? Mail dan met het Alfasteunpunt: alfasteunpunt rug.nl.

Laatst gewijzigd:14 november 2023 11:48