Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Scholierenacademie Students Profielwerkstuk Exploring and setting up

Klassieke Talen

Oudheidstudies is een mooi vakgebied met veel ruimte voor gespecialiseerd onderzoek. Anders dan “klassieke” talen doet vermoeden, is het onderwerp zeer divers en kan het zelfs erg actueel zijn. De Griekse en Latijnse taal en cultuur hebben door de eeuwen heen hun sporen achtergelaten en de klassieke oudheid heeft zichtbaar doorgewerkt in latere perioden. De klassieke talen zouden dus een interessant uitgangspunt kunnen zijn voor jouw profielwerkstuk.

Onderzoek binnen de klassieke talen bundelt literatuuronderzoek (wat zeggen de wetenschappers over dit onderwerp) met een eigen analyse (hoe komt dat terug in een bepaalde taal/cultuur). Die analyse kan heel divers zijn, van een focus op primaire bronnen, zoals bundels met teksten uit de oudheid, tot het onderzoeken van een hedendaagse theatertekst. Je kunt één bron gedetailleerd bestuderen en bijvoorbeeld kritisch kijken naar verschillende vertalingen: hoe zijn deze tot stand gekomen en hoe zou jij de tekst vertalen? Ook zou je ervoor kunnen kiezen om meerdere primaire bronnen te vergelijken en te letten op de overeenkomsten en verschillen tussen schrijvers of tijdperken.

Bestuderen van een primaire bron betekent dat je een bron uitkiest die je uitvoerig leest en waar je een mening of een idee over vormt. Als je dit hebt gedaan ga je op zoek naar secundaire literatuur: dit is literatuur die geschreven is over jouw bron. Dit doe je om te kijken wat er al is geschreven over jouw bron, en of jouw interpretatie hier iets aan kan toevoegen. Kies daarom geen stuk waar al duizenden interpretaties van zijn, het is vrij moeilijk om dan nog een originele interpretatie te geven. (Hoewel je in zo’n geval wél verschillende interpretaties kunt vergelijken, en daar je mening over kunt geven!)

Vervolgens ga je aan de slag met het opbouwen van een argument van jouw interpretatie. Dit doe je aan de hand van citaten die je uitlegt. Je zou bijvoorbeeld de stijl van werken van twee schrijvers (uit dezelfde tijd) kunnen vergelijken, of juist de overeenkomsten en verschillen zoeken tussen een vroeg en een laat werk van dezelfde schrijver. Ook kun je de diepere laag onderzoeken van een bepaalde Griekse epos, of een andere tekst. Vanuit de actualiteit is er ook genoeg te bestuderen: duik eens in de positie van Grieks en Latijn als schoolvakken of studies, of kijk naar de invloed van Grieks en/of Latijn op huidige standaarden in de retoriek.

Nog een laatste tip: weet waar je aan begint en haal je niet teveel op de hals! Een klein stukje tekst gedetailleerd vertalen en onderzoeken kan waardevoller zijn dan het oppervlakkig bestuderen van een langere tekst.

Ben je geïnteresseerd in dit onderwerp maar vind je het lastig om een goede vraagstelling te formuleren? Of heb je andere vragen waar je graag hulp bij zou willen hebben? Mail je vragen dan naar alfasteunpunt rug.nl!

Word jij enthousiast van de Griekse mythologie of vind jij de Latijnse invloeden in onze taal mega interessant om nader te bestuderen? Schrijf dan je profielwerkstuk over de klassieke talen!

Voorbeeldonderwerpen

Om je een beetje op weg te helpen hebben we verschillende voorbeeldonderwerpen opgesteld. Zie de lijst van voorbeelden hieronder

Retorica

Laatst gewijzigd:15 mei 2020 13:27