Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijven Scholierenacademie Scholieren Profielwerkstuk

Mythologie, oud en modern

Een groot onderdeel van de Griekse en Romeinse taal en cultuur is mythologische verhalen. Zo heb je misschien al wel de Ilias en de Odyssee bestudeerd op school, maar er zijn nog veel meer Griekse en Romeinse mythen: van Jason en de Argonauten tot Oedipus, van Aeneas tot de werken van Heracles. Als je geïnteresseerd bent in deze verhalen, kun je ze betrekken bij je profielwerkstuk!

Klassieke mythen

Eén van de mogelijkheden is om je te richten op originele Griekse of Latijnse teksten. Je kan twee versies van een mythe vergelijken. De mythe van Apollo en Daphne is bijvoorbeeld gepopulariseerd door Ovidius in zijn Metamorphosen, maar werd daarvoor al beschreven door Parthenius. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen deze twee teksten? Welke rol krijgt Daphne in elke tekst? Dat zouden voorbeelden zijn van onderzoeksvragen.

In plaats van twee versies van een mythe, kan je ook twee vertalingen met elkaar vergelijken. Daarin kan je focussen op de interpretaties van de inhoud van de mythes (hoe zag de vertaler het verhaal zelf, en hoe komt dat terug in de vertaling?), maar ook meer op de taalkant (zijn er discussies over bepaalde woorden en hun betekenis, of over de grammatica? Waarom kiest de ene vertaler voor dit woord, en de andere voor dat woord?).

Ook zou je verschillende analyses of interpretaties van een bepaalde mythe met elkaar kunnen vergelijken. Een interessant voorbeeld is de mythe van Hades en Persephone, waarin Hades, de god van de onderwereld, verliefd wordt op Persephone en haar ontvoert. Persephone is de dochter van Demeter, de godin van de landbouw, en door haar verdriet stort Demeter de wereld in een soort eeuwigdurende winter. Uiteindelijk wordt er een compromis bereikt: in het najaar is Persephone de koningin van de onderwereld, en in het voorjaar is ze bij haar moeder. Persephone werd vaak gezien als slachtoffer, maar tegenwoordig wordt ze soms ook genoemd als een feministisch icoon, die haar eigen plan trok en koningin werd van de onderwereld. Recentelijk zijn ook de boeken Circe (van Madeline Miller) en Ariadne (van Jennifer Saint) uitgekomen, die beide meer focussen op de vrouwen in Griekse mythen. Vanwaar deze trend? En welk bewijs is er in de originele teksten voor elke interpretatie? Jij zou het kunnen onderzoeken.

Hervertellingen

In onze moderne popcultuur wordt mythologie ook vaak herverteld en opnieuw uitgevonden. Als je dat interessant vindt, zou je daar ook zeker onderzoek naar kunnen doen! Voorbeelden zijn de boekenserie Percy Jackson and the Olympians geschreven door Rick Riordan, en Stephen Fry’s boeken Heroes, Mythos, en Troy. De Griekse Amazonen zijn terug te vinden in DC’s Wonder Woman, en Hades in de TV-serie Once Upon a Time. Ook zijn er games zoals Rome: Total War compleet gebaseerd op Griekse en Romeinse mythen. Je zou één originele tekst van een mythe kunnen vergelijken met een moderne hervertelling, of je zelfs richten op één karakter. Hoe wordt bijvoorbeeld Hades afgebeeld in een originele Griekse mythe, en hoe wordt hij afgebeeld in de Percy Jackson serie? Hoe kunnen we deze verschillen verklaren?

Dat zijn een aantal voorbeelden van hoe je dit onderwerp zou kunnen onderzoeken in je PWS! Ben je geïnteresseerd in dit onderwerp, maar vind je het moeilijk om een goede onderzoeksvraag te formuleren? Of loop je ergens anders tegen aan? Stuur dan gerust een mail naar alfasteunpunt rug.nl!

Laatst gewijzigd:14 november 2023 11:48