Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

NWO kent twee TOP-GO subsidies toe

27 oktober 2010

De Nederlandse Organsiatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft twee projecten aan de Faculty of Science and Engineering (vooorheen de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen) gehonoreerd in de gebiedsoverstijgende vrije competitie van NWO voor TOP-subsidies ( TOP-GO ):

Veertien miljoen euro was beschikbaar voor grensverleggende wetenschap van excellente kwaliteit. Uit in totaal 123 ingediende onderzoeksvoorstellen ontvangen er negentien een subsidie van maximaal 750.000 euro.

Subsidieronde voor gebiedsoverstijgend onderzoek

De TOP-GO subsidieronde was een pilot van de NWO-gebieden Aard- en Levenswetenschappen (ALW), Chemische Wetenschappen (CW) en Exacte Wetenschappen (EW) samen met ZonMw. Deze had als doel de uitvoerbaarheid en meerwaarde van een gebiedsoverstijgende vrije competitie te verkennen. De opzet is geslaagd: meer dan driekwart van alle aanvragen bevindt zich op het grensvlak van disciplines, en de meeste betrokkenen zijn positief over de mogelijkheid gebiedsoverstijgend te beoordelen. Vooralsnog was de TOP-GO competitie eenmalig; maar er wordt gekeken naar de mogelijkheden van een vervolg.

Synthese van membraaneiwitten
Prof. dr. B. Poolman (RUG)
Membraaneiwitten vervullen tal van essentiële functies in onze cellen. Als deze eiwitten tot verhoogde expressie worden gebracht of als celvreemde eiwitten moeten worden geproduceerd, levert dit vaak problemen op. In dit voorstel worden genomische en microscopische technieken ontwikkeld en toegepast, om tot een beter begrip te komen van de beperkingen in de biogenese van membraaneiwit. Dat moet leiden tot verbeterde systemen voor de expressie van (membraan)eiwitten.
Medeaanvragers: prof. dr. A.M. van Oijen (RUG), prof. dr. J. Kok (RUG)

The synthesis of signal processing and radio astronomical calibration and imaging techniques
Prof. dr. A.G. de Bruyn (RUG)
De nieuwe generatie radiotelescopen kan 1.000 keer gevoeliger en tot 10.000 maal sneller de radiostraling van astronomische objecten bestuderen. Om deze capaciteit optimaal te benutten zijn een aangepast datamodel en nieuwe calibratiemethoden nodig, gebruikmakend van recente ontwikkelingen in de signaalverwerkingstheorie. Ook vereist de toename in datavolume een krachtiger platform met grotere verwerkingscapaciteit. Het onderzoek naar signalen uit de oertijd van het heelal zal hierbij een testcase vormen.
Medeaanvragers: dr. L.V.E. Koopmans (RUG), dr. R. Nijboer (ASTRON), prof. dr. S. Zaroubi (RUG), dr. M.A. Brentjens (ASTRON), prof. dr. ir. A.J. van der Veen (TUD), ir. J.E. Noordam (ASTRON), dr. S. Wijnholds (ASTRON)


Laatst gewijzigd:09 februari 2017 14:29
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...