Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Groningse Bèta wetenschapswinkel in de prijzen met schoner productieproces voor PUR

10 juni 2010

De Bèta wetenschapswinkel sleept een prijs in de wacht in de competitie voor de beste studentonderzoeksprojecten van de wetenschapswinkels in Nederland en België.

Het project van Jeroen Vetter, masterstudent Technische Bedrijfskunde, is verkozen uit 19 inzendingen van 8 universiteiten. De projecten zijn door een onafhankelijke jury beoordeeld op maatschappelijke relevantie, wetenschappelijke kwaliteit en originaliteit. Voorzitter van de jury is Jacqueline Cramer, voormalig minister van VROM.  

De keuze is bijzonder. Het onderwerp is van groot belang, maar moeilijk toegankelijk: een alternatief en veiliger productieproces voor MDI, de belangrijkste grondstof voor polyurethaan. Het gangbare industriële productieproces voor MDI is gebaseerd op fosgeen. Fosgeen is een zeer giftig gas, controversieel wegens gebruik als chemisch wapen. Jeroen Vetter toont aan dat een fosgeenvrij productieproces technisch en economisch haalbaar is. Hij wijst concrete stappen aan om een commercieel proces mogelijk te maken.

De vraag is aan de wetenschapswinkel voorgelegd door regionale milieuorganisaties. Het onderzoek is uitgevoerd in een stage bij Fluor B.V.; begeleiders bij de RUG waren prof. Francesco Picchioni en drs. Wouter Prins.

Op 8 juni organiseerden de Groningse wetenschapswinkels een postermiddag waar studenten hun projecten presenteerden. De posters zijn te zien in de Plaza WSN (Faculteit Bedrijfskunde en Economie) t/m 18 juni, voor latere vertoningen.

Castel heeft een impressie van de middag gemaakt, waarin het onderzoek van Jeroen Vetter uitvoerig in beeld komt.

Laatst gewijzigd:31 januari 2017 23:13

Meer nieuws

 • 13 mei 2024

  ‘De kleurrijke cellen van bloemen vervelen nooit!'

  Iedereen kan genieten van kleuren in de natuur, maar bij evolutiebioloog Casper van der Kooi gaat dat veel verder: hij onderzoekt hoe bloemen, vogels, vlinders en kevers aan hun kleuren komen. Bovendien bestudeert hij hoe die kleuren gebruikt...

 • 13 mei 2024

  Moleculen stilzetten

  In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

 • 07 mei 2024

  Lezing met aanstaand Eredoctor Gerrit Hiemstra op 24 mei

  Ter ere van zijn eredoctoraat heeft FSE Hiemstra uitgenodigd een lezing te geven met de titel 'Science, let's talk about it' in de ochtend van 24 mei