Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nederlandse scholieren winnen op internationale conferentie, nu vast op Bali

22 april 2010

Leerlingen uit het voortgezet onderwijs hebben via het Bètasteunpunt van de Rijksuniversiteit Groningen hun onderzoek gepresenteerd op de ‘International Conference of Young Scientists’ op Bali, Indonesië. Zij hebben twee zilveren medailles en een prijs voor de beste presentatie in de wacht gesleept op de conferentie, waaraan 19 verschillende landen deelnamen.

 

Examentraining op Bali

De conferentie is afgelopen, maar dankzij de IJslandse aswolk kunnen de leerlingen nu niet naar huis. Om zich toch te kunnen voorbereiden op de landelijke examens, krijgen zij momenteel examentraining op Bali.

 

Profielwerkstukken

Het onderzoek dat de leerlingen presenteerde in Bali, was uitgevoerd in het kader van het zogenaamde profielwerkstuk, een werkstuk over een zelfgekozen onderwerp in het laatste jaar van havo of vwo,  met eigen experimenteel werk. De verslagen van de leerlingen zijn uit 53 onderzoeken geselecteerd en door een deskundige jury van wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen beoordeeld. Op de conferentie kregen de leerlingen 15 minuten de tijd om het onderzoek te presenteren. Hierna werden de leerlingen ondervraagd door een jury van 6 wetenschappers uit verschillende landen. De Nederlandse leerlingen hebben uitstekend gepresteerd. De volgende prijzen hebben ze bemachtigd:

 

Zilver in de categorie ‘Engineering’: Jesse Slim, George Liao en Oscar Veen van het Praedinius Gymnasium in Groningen ontwierpen en maakten een voertuig dat voortbeweegt door magnetische krachten. Zij bedachten een nieuwe methode, met magneten in het wegdek.

 

Zilver in de categorie ‘Life Sciences’: Floor Osseweijer, Yvonne van Senten en Esther de Zeeuw van het Griftland College te Soest onderzochten het effect van het werkzame bestanddeel uit de anticonceptiepil op de groei en mogelijke geslachtsverandering van mannelijke fruitvliegjes.

 

Beste presentatie in de categorie ‘Physics’: Marcel Dijkstra van het Lauwers College in Buitenpost berekende de leeftijd van het heelal opnieuw, met de Wet van Hubble, aan de hand van een recente dataset van verre sterrenstelsels.

 

Informatie: Renske de Jonge, 06-17358618 of tel. 050-3637361

r.m.de.jonge@rug.nl

http://www.icys-id.org

Laatst gewijzigd:31 januari 2017 23:13

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 20 februari 2018

  Zelforganisatie onderwaterplanten houdt rivieren gezond

  Onderwaterplanten spelen een essentiële rol om rivieren en waterlopen gezond te houden. Biologe Loreta Cornacchia van het Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) ondervond dat de waterplant sterrenkroos een regelmatig verspreid 'klonterig'...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...