Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nederlandse scholieren winnen op internationale conferentie, nu vast op Bali

22 april 2010

Leerlingen uit het voortgezet onderwijs hebben via het Bètasteunpunt van de Rijksuniversiteit Groningen hun onderzoek gepresenteerd op de ‘International Conference of Young Scientists’ op Bali, Indonesië. Zij hebben twee zilveren medailles en een prijs voor de beste presentatie in de wacht gesleept op de conferentie, waaraan 19 verschillende landen deelnamen.

 

Examentraining op Bali

De conferentie is afgelopen, maar dankzij de IJslandse aswolk kunnen de leerlingen nu niet naar huis. Om zich toch te kunnen voorbereiden op de landelijke examens, krijgen zij momenteel examentraining op Bali.

 

Profielwerkstukken

Het onderzoek dat de leerlingen presenteerde in Bali, was uitgevoerd in het kader van het zogenaamde profielwerkstuk, een werkstuk over een zelfgekozen onderwerp in het laatste jaar van havo of vwo,  met eigen experimenteel werk. De verslagen van de leerlingen zijn uit 53 onderzoeken geselecteerd en door een deskundige jury van wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen beoordeeld. Op de conferentie kregen de leerlingen 15 minuten de tijd om het onderzoek te presenteren. Hierna werden de leerlingen ondervraagd door een jury van 6 wetenschappers uit verschillende landen. De Nederlandse leerlingen hebben uitstekend gepresteerd. De volgende prijzen hebben ze bemachtigd:

 

Zilver in de categorie ‘Engineering’: Jesse Slim, George Liao en Oscar Veen van het Praedinius Gymnasium in Groningen ontwierpen en maakten een voertuig dat voortbeweegt door magnetische krachten. Zij bedachten een nieuwe methode, met magneten in het wegdek.

 

Zilver in de categorie ‘Life Sciences’: Floor Osseweijer, Yvonne van Senten en Esther de Zeeuw van het Griftland College te Soest onderzochten het effect van het werkzame bestanddeel uit de anticonceptiepil op de groei en mogelijke geslachtsverandering van mannelijke fruitvliegjes.

 

Beste presentatie in de categorie ‘Physics’: Marcel Dijkstra van het Lauwers College in Buitenpost berekende de leeftijd van het heelal opnieuw, met de Wet van Hubble, aan de hand van een recente dataset van verre sterrenstelsels.

 

Informatie: Renske de Jonge, 06-17358618 of tel. 050-3637361

r.m.de.jonge@rug.nl

http://www.icys-id.org

Laatst gewijzigd:31 januari 2017 23:13

Meer nieuws

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...

 • 08 mei 2018

  Professor Sijbren Otto wint eervolle Royal Society of Chemistry Award

  Aan hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is de Supramolecular Chemistry Award 2018 van de Britse Royal Society of Chemistry toegekend. Otto ontvangt deze tweejaarlijkse prijs voor zijn bijdrage aan het onderzoek...