Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit der Letteren
Header image Uit de collegebank geklapt

Klein maar fijn

Datum:20 december 2023
Jan Willem ten Bruggencate, tweedejaars bachelorstudent
Jan Willem ten Bruggencate, tweedejaars bachelorstudent

De studie Nederlands is klein, niet de allerkleinste aan de universiteit, maar klein genoeg om heel je jaarlaag bij naam en gezicht te kennen. Hierdoor had ik snel het gevoel in een hechte groep te zijn beland. Dit maakt contact met je medestudenten heel makkelijk, helemaal als je elkaars werk moet beoordelen zoals bij het vak Middelnederlandse Letterkunde. Wekelijks typen we een klein verslagje en beantwoorden we vragen in de vorm van een klein essay.

Wat je meeneemt als je op sterfbed ligt

De opdrachten van Middelnederlandse Letterkunde gaan over teksten die je thuis leest. We lezen dan bijvoorbeeld Van den Vos Reynaerde, een satire uit de middeleeuwen over de samenleving van toen. Ook behandelen we verhalen zoals Beatrijs. Dit verhaal gaat over iemand die alles verliest zodra ze uit het klooster vertrekt, maar wel geluk vindt nadat ze om vergeving vraagt bij Maria. Toneelstukken zoals Elckerlijc behandelen we ook in college. Dit middeleeuwse toneelstuk gaat over de hebzucht van de mens en wat je aan rijkdom hebt als je op sterven ligt.

Op de middelbare school las ik ook al verhalen als Mariken van Nieumeghen en Van den Vos Reynaerde. Voor de opdrachten van toen moest ik een boekverslag schrijven. Nu op de universiteit gaan de opdrachten een stuk dieper en leren we veel meer over de tijd en context waarin de teksten zijn geschreven. Voor Middelnederlandse Letterkunde is de opdracht dan bijvoorbeeld om aan te wijzen waar in het verhaal van Beatrijs de hoofdpersonen zich hoofs gedragen en om te onderbouwen waar dit uit blijkt. Of bij het toneelstuk Elckerlijc moet worden beschreven hoe allegorie en betoog samenhangen bij het toneelgenre ‘zinnespel’.

De oefeningen zelf zijn zinnig, net als het geven van feedback, want het zijn goede voorbereidingen voor de eindopdracht die voor een tentamencijfer meetelt. De eindopdracht bestaat uit het schrijven van een essay over Van den vos Reynaerde van zo’n duizend woorden. Het essay bestaat uit twee delen: een korte samenvatting van een passage uit het verhaal en een uitleg van verschillende personages. Het gaat er dan om of de personages een positieve of negatieve rol spelen. De personages staan symbool voor een groep in de middeleeuwse samenleving en het verhaal is een satire. Daarom is het belangrijk wat voor een rol iemand speelt in het verhaal.

De passage waar ik over schreef, was het deel dat de kat Tybeert naar Reynaerde gaat om de vos mee te nemen naar het hof om Reynaerde terecht te laten staan. Reynaerde lokt Tybeert in de val door hem wijs te maken dat er veel muizen zijn bij de pastoor. Eenmaal bij de pastoor aangekomen, schrikt Tybeert en valt de pastoor aan. Na de samenvatting van deze vijf pagina’s van het verhaal maakte ik de analyse van de personages in mijn passage.

Samen de stof beter begrijpen

In plaats van dat de antwoorden voor de opdrachten later in het college worden besproken is het de bedoeling dat de studenten elkaar digitaal feedback geven op de opdrachten. Het systeem waarmee we elkaar feedback geven stuurt je eigen uitwerking naar een willekeurige medestudent toe, terwijl je zelf van een andere medestudent de uitwerkingen krijgt om van feedback te voorzien.

Sowieso is het handig om het werk van anderen te mogen beoordelen omdat ze hun antwoorden altijd net anders formuleren dan jij. Misschien verwoorden ze het beter of zit er iets anders bruikbaars in hun antwoorden. Je verbetert je dus aan de hand van je medestudenten. Je krijgt hierdoor het gevoel dat je als groep de stof samen beter snapt. Andersom werkt de feedback ook positief. Door het geven van  feedback op elkaars werk heb je het idee dat je je medestudent ook echt verder helpt.

Het is prettig dat de jaarlaag bij de studie Nederlands zo klein is, zeker bij het geven en krijgen van feedback. Ondanks dat de feedback anoniem is, net als de teksten die je van feedback voorziet, zijn ze wel herkenbaar. Iedereen heeft namelijk een eigen schrijfstijl en eigen manier van feedback geven waardoor het makkelijk te zien is wie wat heeft geschreven. Dat is niet erg. Je kent elkaar en hebt het gevoel dat je eerlijk kunt zijn en makkelijk even een toelichting kunt vragen of geven, de groep is er toch klein genoeg voor.

De gezellige sfeer

Ook buiten studieactiviteiten is zo’n kleine groep fijn. ZaZa, de studievereniging voor Nederlands in Groningen, voelt aan als een soort van grote vriendengroep die dingen doet. Je voelt je er dus snel bij betrokken wat een prettig gevoel geeft, iets wat bij andere studies niet of nauwelijks voorkomt. Vrienden van me doen studies waar een loting voor geldt. Daar zitten ze met 610 studenten in een jaarlaag. Die vrienden zeggen dat ze weinig medestudenten goed kennen. Dat is wel anders bij Nederlands. Bij bijvoorbeeld een studiemiddag van ZaZa kan een klein lokaal worden gereserveerd en is iedereen bereid elkaar te helpen, we kennen elkaar toch allemaal. Zowel van binnen als van buiten de collegezaal. Klein, maar fijn!

Wil je meer lezen van Jan Willem? Eerder schreef hij een blog over het vak 'Creatief schrijven'.










Reacties

Reacties laden...