Studenten testen mini-satellieten in gemeente Oldambt
Let op: dit evenement is verplaatst naar 25 april.
Twee studententeams van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanze Hogeschool testen op 25 april twee zelfgebouwde mini-satellieten in de gemeente Oldambt. Zij doen dit ter voorbereiding op hun deelname aan de wereldwijde CanSat Competitie van 24 tot 26 mei in Mexico-Stad.
De studenten gaan de strijd aan met ruim honderd teams uit de gehele wereld. De Groningers zijn de enige vertegenwoordigers uit Europa.
Mini-satellieten
De teams hebben zogenaamde CanSats ontwikkeld: mini-satellieten ter grootte van een melkpak. De satellieten simuleren het terugkomen uit de ruimte en het landen op aarde. Uitgerust met sensoren en communicatietechnologie meten ze tijdens de val gegevens zoals luchtdruk, temperatuur en hoogte. Na de val moeten de satellieten nog perfect functioneren. De testvluchten vinden plaats op een speciaal geselecteerd terrein in de gemeente Oldambt.
Valtest
De CanSats worden met behulp van een drone tot ongeveer 120 meter hoogte gebracht en vervolgens losgelaten. ‘Deze test is voor ons cruciaal om de prestaties van onze systemen onder realistische omstandigheden te evalueren’, vertelt teamlid Ian Soede, student Technische Natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. ‘We zijn trots op wat we tot nu toe bereikt hebben en kijken enorm uit naar de competitie in Mexico.’
Pers is welkom om aanwezig te zijn bij de testvlucht. De vlucht gaat door onder voorbehoud van de juiste weersomstandigheden. Contactpersoon voor meer informatie, interviewverzoeken of beeldmateriaal: Ian Soede (0616320419).
Laatst gewijzigd: | 23 april 2025 13:51 |
Meer nieuws
-
20 mei 2025
Van oesterzwam tot overall
Een shirt van schimmels - of preciezer gezegd van mycelium textiel. Het zou een goede stap kunnen zijn richting een duurzamere mode-industrie. Tenminste: als het materiaal zó ontwikkeld kan worden dat het goed bruikbaar is voor kleding én...
-
20 mei 2025
Huishoudens kunnen uitstoot met 40 procent verlagen door gedragsverandering
Wanneer de rijkste huishoudens hun dagelijkse gewoontes aanpassen kan dat de totale uitstoot van broeikasgassen door huishoudens met 40 procent omlaag brengen.
-
19 mei 2025
Wetenschap Werkt | Recycling van rubber mogelijk dankzij revolutionaire methode
Hij ontving op 13 mei de Ben Feringa Impact Award (categorie onderzoekers): Francesco Picchioni , hoogleraar Chemische Technologie (FSE). Waarom hij deze prijs kreeg? Zijn belangrijke innovatie waarmee rubber zonder kwaliteitsverlies kan worden...