Zeegrasplanten verzameld in Denemarken
Voor onderzoek naar het herstel van ondergedoken groot zeegras (Zostera marina) zijn in maart zeegrasplanten verzameld in Denemarken door onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering (FSE). De planten worden gebruikt voor experimenten de klimaatkamers en kas van FSE en vervolgens geplant in het Nederlandse deel van de Waddenzee. Met deze experimenten hoopt GELIFES-onderzoeker Katrin Rehlmeyer meer inzicht te krijgen in de optimale omstandigheden voor de herintroductie van ondergedoken groot zeegras.
In het verleden groeide er in de Nederlandse Waddenzee op plekken die permanent onder water staan veel ondergedoken groot zeegras, maar sinds de jaren dertig van de vorige eeuw is het verdwenen. Zeegras wordt beschouwd als sleutelsoort, met een grote invloed op andere soorten en zijn omgeving. Herintroductie van ondergedoken zeegras kan daarom bijdragen aan een rijkere onderwaternatuur in de Nederlandse Waddenzee. Voordat tot een herintroductieplan kan worden overgegaan moet er meer kennis zijn over de factoren die de overlevingskans van de zeegrasplanten bepalen. Rehlmeyer doet daarvoor allerlei experimenten.
Lees het volledige nieuwsbericht en meer over de experimenten op de Waddenmozaiek-website.

Laatst gewijzigd: | 04 augustus 2023 16:41 |
Meer nieuws
-
23 juli 2025
Nederlandse sterrenkundigen testen hogesnelheidscamera op Tenerife
Sterrenkundigen van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Amsterdam zijn tot 29 juli op het Canarische eiland Tenerife om een speciale camera te testen voor een nieuwe telescoop die gammastraling kan opvangen veroorzaakt door extreme...
-
17 juli 2025
Veni-beurzen voor elf RUG-onderzoekers
Aan elf onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend: Quentin Changeat, Wen Wu, Femke Cnossen, Stacey Copeland, Bart Danon, Gesa Kübek, Hannah Laurens, Adi Stoykova, Frank Tsiwah,...
-
14 juli 2025
ERC Proof of Concept grant voor Kottapalli en Covi
Professoren Ajay Kottapalli en Erika Covi hebben allebei een Proof of Concept grant ontvangen van de European Research Council (ERC).