De zee haalt koolstof uit de lucht – maar wat als de temperatuur stijgt?

‘Gelukkig neemt zeewater koolstofdioxide (CO2) op, anders was het al lang over en uit geweest met ons,’ vertellen klimaat- en oceaanonderzoekers Richard Bintanja en Rob Middag. ‘De oceaan is een enorm koolstofreservoir.’ Maar wat gebeurt er eigenlijk met die koolstofopname in een veranderend klimaat? Bijvoorbeeld als zee-ijs en gletsjers smelten doordat de temperatuur stijgt?
FSE Science Newsroom | Tekst Charlotte Vlek | Beeld Leoni von Ristok
Dit is de tweede aflevering in een reeks over onderzoek naar de koolstofcyclus: de kringloop waarin koolstof wordt uitgewisseld tussen atmosfeer en oceanen, planten en stenen. Die kringloop raakt uit balans als wij mensen te veel CO2 in de lucht brengen; in dit artikel lees je over de wisselwerking tussen atmosfeer en zeewater.
De hoeveelheid koolstofdioxide die zeewater opneemt, heeft alles te maken met hoezeer de concentraties CO2 in de lucht en die in het water van elkaar verschillen. Vergelijk het met een warme en een koude kamer: warmte zal ook sneller naar een koude kamer stromen als het temperatuurverschil groter is. Zo reguleert de aarde zelf haar balans: meer CO2 in de atmosfeer zal leiden tot meer opname van koolstof in zeewater.
We denken altijd meteen aan het regenwoud bij de zuurstof die we ademen, maar eigenlijk komt een groot deel van fytoplankton
Maar die opname van koolstof kent een grens: als de bovenlaag van de zee verzadigd is met CO2, kan het niets meer uit de lucht opnemen. Pas als de opgenomen koolstof in het zeewater wordt afgevoerd naar de diepte ontstaat er weer ruimte om nieuwe koolstof uit de lucht op te nemen. Dat afvoeren gaat bijvoorbeeld door middel van stromingen, of door fytoplankton: eencellige plantjes, die net als landplanten CO2 opnemen en zuurstof uitstoten.
‘We denken altijd meteen aan het regenwoud bij de zuurstof die we ademen, maar eigenlijk komt een groot deel van fytoplankton,’ lacht Richard Bintanja, hoogleraar Klimaat en Milieuveranderingen, verbonden aan de RUG en het KNMI. Wanneer afgestorven fytoplankton naar de bodem zinkt, neemt het de opgenomen koolstof mee de diepte in: een effectieve manier om koolstof af te voeren uit de bovenlaag.

IJzergebrek bij Antarctica
‘Maar om CO2 te kunnen omzetten, heeft fytoplankton ijzer als voedingsstof nodig,’ vertelt bijzonder hoogleraar Rob Middag, verbonden aan de RUG en het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). ‘Dat zie je zo wanneer je een fles vol zeewater bekijkt dat arm is aan ijzer. Voeg er wat ijzer aan toe - in de juiste chemische vorm, geen spijkers dus. Dan zie je het water groen kleuren van de fytoplankton.’

Smeltende gletsjers zouden misschien ijzer in de Zuidelijke Oceaan brengen, waardoor daar weer meer fytoplankton zou kunnen groeien
Maar ijzer is slecht oplosbaar in zeewater. Dat betekent dat het snel neerslaat, en dan zakt het gemakkelijk naar de bodem van de oceaan. Aan de kust is dat niet zo’n probleem, omdat er voldoende ijzerhoudend stof vanaf het land in zee terecht komt, en omdat rivieren ijzer aanvoeren. Maar vooral in de afgelegen Zuidelijke Oceaan rondom Antarctica is er weinig ijzer aanwezig. ‘Ooit dacht men dat het een goed idee was om daar ijzer aan de oceaan toe te voegen, om te zorgen dat daar meer fytoplankton zou groeien, voor meer koolstofopname. Maar dat bleek niet rendabel,’ vertelt Middag (zie kader).
Zelf ging Middag met zijn onderzoeksteam op ijsbrekers naar Antarctica voor een ander doel: ‘We dachten dat smeltende gletsjers misschien ijzer in de Zuidelijke Oceaan zou brengen, waardoor daar weer meer fytoplankton zou kunnen groeien.’ Verschillende promovendi gingen met deze hypothese aan de slag, en kwamen tot positieve en minder positieve conclusies.
Middag: ‘Eén promovendus onderzocht in het lab hoe fytoplankton het doet in deze veranderende omstandigheden: meer ijzer, maar ook hogere temperaturen door het smeltwater. Wat doet dat met de groei?’ Het goede nieuws: fytoplankton groeit goed bij hogere temperaturen, mits er voldoende ijzer is. Het slechte nieuws, ontdekt tijdens de ijsbreker-expeditie: het ijzer dat van de gletsjer afkomstig is, heeft niet de juiste chemische vorm en is daardoor slecht opneembaar. Dus daar heeft het fytoplankton weinig aan. Middag: ‘Een beetje zoals het voor een mens met ijzertekort ook weinig zin heeft om op spijkers te kauwen.’
Expeditie ijzer naar zee dragen
‘Groningse wetenschappers waren ooit als een van de eersten betrokken bij een project om ijzer in de oceaan toe te voegen en te onderzoeken of ze zo kunstmatig de groei van fytoplankton konden stimuleren,’ vertelt Rob Middag. ‘Ze gingen op een Duits schip mee naar de Zuidelijke Oceaan.’
In het lab leidde de toevoeging van ijzer tot meer fytoplankton. Maar zou het ook in de natuur werken? Zou er voldoende licht zijn voor fotosynthese, zou het fytoplankton niet al te snel opgegeten worden? ‘De expeditie was nodig om daar achter te komen,’ vertelt Middag. ‘En ze boekten succes! Althans, in de zin dat het meer groei van fytoplankton opleverde, zoveel zelfs dat het te zien was op satellietbeelden uit de ruimte.’
Maar het had niet veel zin om zoiets eenmalig te doen, vertelt Middag, juist omdat dat ijzer naar de bodem zakt. ‘Je zou voortdurend ijzer moeten toevoegen om echt effect te zien. En dat is tamelijk ingewikkeld: je kunt niet zomaar spijkers overboord gooien. Dat ijzer moet gewonnen en bewerkt worden, het moet op een schip richting Antarctica, en dat leidt allemaal tot koolstofuitstoot... Onder de streep kon het allemaal niet uit.’
Smeltend zee-ijs op de Noordpool

Wat je zelf in je hoofd bedenkt is vaak te simpel. Uit onze klimaatmodellen blijkt steeds: alles hangt met alles samen, en als je één ding verandert, verandert alles
Bintanja richt zijn pijlen juist op het Noordpoolgebied, al heeft hij de poolreizen inmiddels goeddeels achter zich gelaten. Bintanja: ‘Je zou denken: als daar meer open water is, kan er meer fytoplankton leven, wat weer meer CO2 opneemt.’ Fytoplankton heeft namelijk zonlicht nodig voor fotosynthese, en kan dus niet onder het zee-ijs groeien.
Maar werkt het ook echt zo? ‘Wat je zelf in je hoofd bedenkt is vaak te simpel,’ vertelt Bintanja. Daarom onderzoekt hij met behulp van de klimaatmodellen van het KNMI hoe dit scenario van smeltend zee-ijs en fytoplankton zich precies zou kunnen voltrekken. ‘Uit onze klimaatmodellen blijkt steeds: alles hangt met alles samen, en als je één ding verandert, verandert alles.’
Op dit moment is de conclusie: er is geen eenduidige conclusie. Verschillende modellen komen tot verschillende uitkomsten. Bintanja verklaart: ‘Fytoplankton heeft ook voedingsstoffen nodig, zoals stikstof en ijzer. Het plankton leeft zelf aan de oppervlakte, terwijl voedingsstoffen door stromingen uit de diepte moeten worden aangevoerd. Hoe die verticale stromingen precies lopen, dat is heel lastig te modelleren.’
En hoe zit het eigenlijk met zeewier?
Een zeewierboerderij voor de kust van Scheveningen, gesponsord door Amazon, moet de koolstofvoetafdruk van het bedrijf omlaag brengen. Want ook zeewier neemt CO2 op uit de lucht, en wanneer je het wier naar de diepte laat afzinken, heb je koolstof uit de lucht afgevangen.
‘Immoreel,’ vindt bijzonder hoogleraar Klaas Timmermans van de RUG en het NIOZ. ‘Wanneer er zoveel mensen honger lijden zou je beter zeewier kunnen gaan verbouwen om het te eten, in plaats van het naar de diepte te laten afzinken.’ Timmermans heeft zelf verschillende onderzoeksprojecten lopen rondom het eten van zeewier: hij onderzoekt onder andere de kweek van verschillende zeewiersoorten, en hoe de nuttige eiwitten die het plantje bevat verwerkt kunnen worden.
Ook NIOZ-collega Rob Middag is zeer sceptisch. ‘CO2 afvangen met zeewier is weer zo’n typisch menselijk idee! Er is al een heel ecosysteem dat ook CO2 opneemt, en dan ga je in plaats daarvan zeewier groeien, dat ook nog eens voedingsstoffen wegneemt voor wat er al leeft. Het is een beetje alsof je een bos kapt omdat je iets anders wilt neerzetten dat CO2 moet opnemen, waarbij je ervanuit gaat dat de mens het beter kan dan de natuur.’
Lees meer:
Gepubliceerd op: | 09 september 2025 |
In het jaar 2000 richtte Harro Meijer, hoogleraar Isotopenfysica aan de Rijksuniversiteit Groningen, het meetstation Lutjewad nabij Hornhuizen op. Daar brengen Groningse onderzoekers onder andere in kaart wat de herkomst van CO2 in de atmosfeer is, en waar die weer wordt opgenomen.
Gepubliceerd op: | 09 september 2025 |
De natuurlijke koolstofkringloop van de aarde raakt uit balans als wij mensen extra koolstofdioxide (CO2) in de lucht blijven brengen. In dit overzichtsartikel over de koolstofcyclus lees je hoe de aarde zichzelf doorgaans in balans houdt, en hoe wij mensen die balans in de afgelopen tweehonderd jaar hebben verstoord.
Laatst gewijzigd: | 16 september 2025 13:19 |
Meer nieuws
-
10 september 2025
Financiering voor Feringa en Minnaard vanuit Nationaal Groeifondsproject Big Chemistry
Twee RUG onderzoeken hebben via NWO financiering ontvangen vanuit het Nationaal Groeifondsproject Big Chemistry.
-
09 september 2025
De vingerafdruk van koolstofdioxide
In het jaar 2000 richtte Harro Meijer, hoogleraar Isotopenfysica aan de Rijksuniversiteit Groningen, het meetstation Lutjewad nabij Hornhuizen op. Daar brengen Groningse onderzoekers onder andere in kaart wat de herkomst van CO2 in de atmosfeer is,...
-
09 september 2025
De koolstofcyclus als thermostaat van de aarde
De natuurlijke koolstofkringloop van de aarde raakt uit balans als wij mensen extra koolstofdioxide (CO2) in de lucht blijven brengen. In dit overzichtsartikel over de koolstofcyclus lees je hoe de aarde zichzelf doorgaans in balans houdt, en hoe wij...