Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Nieuws

Professor Koster partner in consortium dat H2020 Marie Curie ITN-ETN-subsidie ontvangt

13 juli 2020

Prof. dr. Jan Anton Koster van het Zernike Institute for Advanced Materials (ZIAM) is partner in een consortium dat een H2020 Marie Curie ITN-ETN-subsidie ontvangt ter waarde van bijna vier miljoen euro. De subsidie is bestemd voor het project ‘Hybrid and ORgAnic ThermoElectric Systems (HORATES)’. Het doel van het project is om vijftien veelbelovende beginnende onderzoekers (early stage researchers – ESR's) op te leiden in het opkomende interdisciplinaire veld van organische thermo-elektronica.

Afvalwarmte is een overal aanwezige bron van energie van lage kwaliteit die nog moet worden geoogst en omgezet in energie van hoge kwaliteit in de vorm van elektriciteit. Goedkope en zeer schaalbare thermo-elektrische generatoren (TEG) op basis van organische materialen en hybride composieten kunnen dit. De ESR's (PhDs) worden getraind in de volledige keten van organische thermo-elektronica; van moleculair ontwerp en synthese via diepgaande karakterisering en voorspellende multischaalmodellering tot gedrukte apparaten met een groot oppervlak. Het consortium bestaat uit acht wetenschappelijke en drie industriële partners. De Ruprecht Karls Universität Heidelberg is coördinator.

Prof. dr. Koster ontvangt 266.000 euro voor zijn aandeel in het project. Om rekening te houden met de specifieke eigenschappen van organische halfgeleiders, is een robuust model nodig voor het optimaliseren van thermo-elektrische generatoren (TEG's). De PhD student van Koster combineert hiervoor experimenteel werk met numerieke simulaties. De doelstellingen zijn het opzetten en testen van een model voor thermo-elektrische benen en volledige TEG's en het gebruiken van het model om het ontwerp van dergelijke TEG's te optimaliseren.

Thermo-elektrische generatoren kunnen worden gebruikt om warmte om te zetten in elektrische energie. Een mogelijke toepassing is het gebruik van lichaamswarmte om draagbare elektronica aan te drijven.
Thermo-elektrische generatoren kunnen worden gebruikt om warmte om te zetten in elektrische energie. Een mogelijke toepassing is het gebruik van lichaamswarmte om draagbare elektronica aan te drijven.
Laatst gewijzigd:13 juli 2020 15:33
View this page in: English

Meer nieuws

  • 23 juli 2024

    De chips van de toekomst

    Onze computers gebruiken onnodig veel energie, en bovendien lopen we tegen de limieten van onze huidige technologie aan. Dus werkt CogniGron aan nieuwe materialen die het menselijk brein kunnen nabootsen, en ontwikkelt CogniGron-hoogleraar Tamalika...

  • 18 juli 2024

    Slimme robots om kleinere chips te maken

    Een robotarm in een fabriek die herhaaldelijk dezelfde beweging maakt: dat is iets van het verleden, vindt Ming Cao. Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen werken samen met hightech bedrijven om productieprocessen steeds meer autonoom te...

  • 17 juli 2024

    Veni-beurzen voor tien onderzoekers

    Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...