Longfonds steunt studie naar longweefselherstel
Het Longfonds ondersteunt de nieuwe COPD-studie van farmacoloog Reinoud Gosens . Hij gaat het onderzoek leiden naar het stimuleren van bepaalde cellen in de longen tot weefselherstel. De studie wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van donateurs. Gosens is hoogleraar farmacologie bij het Groningen Research Institute of Pharmacy (Faculty of Science and Engineering ).
COPD is een tot nu toe ongeneeslijke longziekte, die in de Westerse wereld meestal door roken wordt veroorzaakt. Mensen met COPD zijn vaak kortademig, moe en hoesten veel. Dit wordt veroorzaakt door een ontsteking in hun longen en kapotte longblaasjes.
Herstellen van kapot longweefsel
De schade die COPD aan de longen toebrengt, kan niet worden hersteld met de nu bestaande geneesmiddelen. In de longen komen zogenoemde voorlopercellen voor. Dat zijn cellen die op stamcellen lijken. Samen met structurele cellen van de long zorgen de voorlopercellen voor het herstel van longweefsel dat kapot is. Bij patiënten met COPD werkt dit niet goed meer. Het doel van het onderzoek is om de voorlopercellen weer te stimuleren tot weefselherstel en daarmee nieuwe aanknopingspunten te vinden voor longweefselherstel bij COPD. Hoogleraar in farmacologie Reinoud Gosens van Rijksuniversiteit Groningen gaat dit onderzoek leiden.
Longfonds
Volgens directeur Michael Rutgers kan het Lon​gfonds via deze studies mensen met COPD nog beter helpen. Beide onderzoeken zijn met zorg geselecteerd door de Wetenschappelijke Advies Commissie, waarin wetenschappers, zorgverleners én mensen met een longziekte zijn vertegenwoordigd. Onderzoek helpt om de dromen van het Longfonds te realiseren: longziekten voorkomen, een betere behandeling van ernstige longziekten en herstel van beschadigd longweefsel.
Laatst gewijzigd: | 09 juli 2018 10:41 |
Meer nieuws
-
01 juli 2025
‘Geef zeehonden de ruimte’
De Waddenzee verandert voortdurend. De lokale dieren hebben adaptaties nodig om te overleven in een omgeving die is vormgegeven door de getijden. Door de zeehonden in het gebied te onderzoeken zijn PhD-onderzoekers Margarita Méndez-Aróstegui en...
-
30 juni 2025
David Lentink partner in internationaal onderzoeksproject naar diernavigatie
Prof. dr. David Lentink is partner in het NaviSense project dat van de Duitse overheid 54,7 miljoen euro toegekend heeft gekregen voor onderzoek naar de mechanismen die dieren gebruiken om te navigeren en hoe deze mechanismen technologie kunnen...
-
26 juni 2025
Prof. Adri Minnaard ontvangt RSC Chemistry Biology Interface Horizon Prize met Lipidomics team
Prof. dr. Adri Minnaard is met het ‘Lipidomics Team’ waar hij deel van uitmaakt, uitgeroepen tot winnaar van de Chemistry Biology Interface Horizon Prize van de Royal Society of Chemistry (RSC).