Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering

Joost Frenken nieuwe decaan Faculty of Science and Engineering

30 maart 2022

Professor dr. Joost Frenken wordt met ingang van 1 juli 2022 decaan van de Faculty of Science and Engineering (FSE) van de Rijksuniversiteit Groningen. Frenken is momenteel directeur van het onderzoeksinstituut ARCNL, het Advanced Research Center for Nanolithography, in Amsterdam. Hij volgt Jasper Knoester op die afgelopen januari decaan werd van de bètafaculteit van de Universiteit Leiden.

Prof. dr. Joost Frenken, de nieuwe decaan van FSE (fotograf: Ivar Pel)
Prof. dr. Joost Frenken, de nieuwe decaan van FSE (fotograaf: Ivar Pel)

Frenken is sinds 2014 directeur van ARCNL, een publiek-privaat partnership dat is opgezet door NWO, de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit Amsterdam en hightechbedrijf ASML. ARCNL richt zich op fundamenteel fysisch en chemisch onderzoek in het kader van toepassingen in de halfgeleiderindustrie. Frenkens eigen specialisatie is de depositie en evolutie van nanolagen.

Frenken is tevens hoogleraar bij de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam. Sinds 2007 is hij lid van de KNAW, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Groningse parel

Joost Frenken ziet het als een eervolle uitdaging om als decaan de Groningse bètafaculteit te mogen vertegenwoordigen en het pad naar haar toekomst te helpen effenen. “De Faculty of Science and Engineering is een echte academische parel, waarover we onze trots mogen tonen. Samen met de medewerkers en studenten van de faculteit wil ik me inzetten voor excellent onderzoek en onderwijs en de belangrijke rol die we daarmee voor de maatschappij vervullen. Daarbij is het belangrijk oog te hebben voor de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers en studenten.”

Ook ziet Frenken de uitdagingen voor de faculteit. Zo trekken de opleidingen die de faculteit biedt al meer dan 8 jaar een gestaag groeiend aantal studenten. Dat is een positieve ontwikkeling die echter steeds meer drukt op de menskracht en faciliteiten van de faculteit.

Bouwen en verbinden

Frenken wordt in zijn werk gedreven door bouwen en verbinden. “Ik werk altijd met veel plezier aan het met elkaar verbinden van mensen, partijen en activiteiten, zowel binnen de organisatie als met de buitenwereld.” En daar heeft Frenken veel ervaring in. Door de jaren heen legde hij zich steeds meer toe op publiek-private projecten en programma’s, met meerdere partners, en samen met de R&D-afdelingen van commerciële partners. Toen ARCNL in 2014 startte, was hij de eerste directeur. Inmiddels is ARCNL uitgegroeid tot een gevestigd onderzoeksinstituut met circa 100 medewerkers. Ook heeft Frenken twee bedrijven (mede)geïnitieerd, Leiden Probe Microscopy BV en Applied Nanolayers BV.

Wetenschappelijke carrière

Joost Frenken studeerde natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam. In 1986 promoveerde hij in de natuurkunde aan de Universiteit van Utrecht op basis van onderzoek bij het onderzoeksinstituut AMOLF in Amsterdam. Van 1986 tot 1988 werkte Joost Frenken als Alexander-von-Humboldt Fellow aan het Max-Planck-Institut für Strömungsforschung in Göttingen. In 1988 startte Frenken zijn eigen onderzoeksgroep bij AMOLF. Vervolgens werd hij in 1996 hoogleraar Experimentele Natuurkunde aan het Kamerlingh Onnes Laboratorium van de Universiteit Leiden, waar hij tot eind 2017 leidinggaf aan zijn Interface Physics Group.

Meer informatie

  • ARCNL, the Advanced Research Center for Nanolithography
  • Opleidingen van de Faculty of Science and Engineering
  • Onderzoek aan de Faculty of Science and Engineering
Laatst gewijzigd:05 april 2022 10:39
View this page in: English

Meer nieuws